Boris Johnson vid premiärministerkansliet 10 Downing Street i London förra veckan. Arkivbild. Foto: Alastair Grant/TT

Boris Johnson ska höras om ”brexitlögner”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare brittiske utrikesministern och brexit-förespråkaren Boris Johnson ska förhöras i rätten. Han anklagas för att ha ljugit och fört britterna bakom ljuset med ett påstående om hur mycket Storbritannien betalar för EU-medlemskapet.

Det hela började som en crowdfunding. Nu har initiativet dragit ihop över 400 000 pund, och drivit fram en utredning i ärendet, rapporterar The Guardian. Det hela grundar sig i det påstående som den tidigare utrikesministern framförde vid upprepade tillfällen under brexit-folkomröstningen i Storbritannien 2016.

Boris Johnson hävdade att kostnaden för det brittiska EU-medlemsskapet låg på 350 miljoner pund per vecka, vilket motsvarar knappt fyra miljarder kronor. En grov lögn som bör leda till att den förre ministern fälls för missbruk av sitt ministerämbete, menar Marcus Ball som mannen bakom stämningen heter.

Brexit

Anklagelserna inte bevisade

Advokater som jobbat med ärendet för Ball har lagt krutet på två separata kampanjperioder inför såväl brexit-omröstningen som parlamentsvalet 2017. De menar att Johnson vilselett allmänheten och kallar Tory-profilens agerande för ”både oansvarigt och oärligt.

Den tidigare utrikesministern ska nu frågas ut enligt ett beslut från en domare vid Westminster Magistrates Court. Hon skriver i sitt beslut att anklagelserna inte har bevisats och att hon inte har hittat fakta i fallet, men att Johnsons fall ska prövas.

Representanter för Boris Johnson säger i ett uttalande att ärendet är byggt utifrån en ”önskan från hos individer, som exempelvis mr. Ball, om att underminera folkomröstningens resultat”.

Domaren i ärendet säger i ett uttalande att hon accepterar att ämbeten likt det Boris Johnson haft ger viss status, men att detta även innebär ett ansvar vad gäller inflytande och auktoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet