Den brittiske premiärministern Boris Johnson höll på tisdagen sitt avskedstal utanför 10 Downing Street, innan han åkte vidare till Skottland för att där lämna in sin avskedsansökan till drottningen.
I sitt tal gav han sitt fulla stöd till den nyvalda Toryledaren Liz Truss som Storbritanniens nästa primärminister, men inte en uns av självreflektion och ånger fanns i hans tal, bedömde många tidigare partikollegor och politiska kommentatorer på Twitter:
”Om man lyssnade på talet utan förkunskap om modern brittisk politik, skulle man kunna tro att Boris Johnson självmant lämnade (sin post) efter tre framgångsrika mandatperioder – och inte att han tvingades ut i skam efter mindre än tre år”, skriver The Guardians Peter Walker.
Minns sitt eget ledarskap som framgångsrikt
I sitt tal pratade den tidigare premiärministern om enastående framgångar. Inte minst sa han att han lyckades reformera sjukvården och sänka arbetslösheten – ”den lägsta sedan jag var tio år gammal”, sa han i sitt tal.
Från oppositionen och flera politiska kommentatorer lät det dock mer kritiskt. Till exempel skriver Labours Wes Streetling, ansvarig för att granska regeringens vårdpolitik, att i motsats till vad Boris Johnson sa, inte kommer att finnas ”50 000 fler sjuksköterskor vid slutet av hans mandatperiod, och de konservativa kommer inte heller att bygga 40 nya sjukhus”.
Signalerade en ”comeback”
Boris Johnson jämför sig med en startraket som har tjänat sitt syfte och nu återinträder i atmosfären och plumsar obemärkt ner i någon avlägsen del av Stilla havet, skämtade den tidigare primärministern.
Dock signalerade han även att han hoppas komma tillbaka till 10 Downing Street genom att jämförda sig med den romerske statsmannen Cincinnatus. Även han behövde lämna sitt ämbete, men kom senare att återigen leda sitt folk. En ”ofördelaktig jämförelse”, skriver bland annat The Guardian, då Cincinnatus ofta anses ha kommit tillbaka som diktator.
Boris Johnson avgick som partiledare för Tories efter att flera ministrar, parlamentariker och rådgivare lämnat i protest mot hans ledarskap och de många skandaler som är kopplade till hans regering.