Susan Ritzén, Asienkorrespondent på plats i Beijing, Kina. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Trumps svarta tisdag kan bli fler

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Redan innan Donald Trump höll sitt allra första presidenttal, hade börserna börjat rasa i Asien. Många spår nu en orolig tid för världsekonomin med Trump i Vita huset.

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

Redan under natten svensk tid, när det började luta åt en överraskande valseger för republikanen Donald Trump i det amerikanska presidentvalet, så började de just öppnade börserna i Asien att falla.

Precis som vid andra oväntade händelser reagerade de allra flesta börserna negativt på nyheten om den troliga nya presidenten. Asiatiska index sjönk 2,5 procent och Nikkei 5,4 procent. Hong Kongs Hang Seng index föll till 2,16 procent, men Shanghai stängde till sist bara ner 0,61 procent.

USA-val 2016

Pengarna flödade istället till vad som ofta betraktas som mer säkra investeringar, som guld och den japanska yenen, till exempel.

Sydkorea stärkte valutan

Sydkorea tros ha intervenerat för att stärka den egna valutan, och frågan är om fler riksbanker kan tvingas agera för att möta oron på världsmarknaderna. Japan har annonserat att de är redo att gripa in om en kraftig förstärkning av yenen hotar landets ekonomiska återhämtning.

Flera av börserna återhämtade sig något innan stängning, men de flesta bedömare menar att Donald Trumps presidentskap kan påverka världsekonomin även på längre sikt.

Det beror inte minst på hans många oväntade uttalanden i frågor som rör både ekonomiska och politiska överenskommelser mellan olika länder. Och de spretiga besked som den nye presidenten lämnat så här långt i frågor som rör amerikansk konkurrenskraft i världen, gör att många bedömare inte vet vad de ska förvänta sig av framtiden med den nye amerikanske ledaren.

Risk för handelskrig

Risken för handelskrig bedöms som påtaglig, och det fick i dag en rad valutor i Asien och Oceanien att reagera negativt, med början i den australiensiska dollarn, ett land som är extremt exportberoende.

I Kina oroas man också av Trumps hot om att lägga på 45 procent importtullar på alla kinesiska varor, vilket skulle innebära ett hårt slag särskilt mot de kinesiska teknikföretagen. De står för runt hälften av den kinesiska exporten till USA i dag.

Vid dagens presskonferens i det kinesiska utrikesdepartementet i Beijing betonade talesmannen också den stora betydelsen som USA:s och Kinas handel med varandra ända sedan 70-talet haft för både jobb och ekonomi i bägge länderna.

Kina betonade också behovet av fortsatt vänskap och samarbete för att möta den nuvarande globala nedgången i ekonomin.

En rad politiska frågetecken

Politiskt radar också frågetecknen upp sig.

Donald Trump har bland annat lovat att ta USA ur det internationella klimatavtal som förhandlades i Paris för ett år sedan, och som USA undertecknade formellt tillsammans med Kinas president Xi Jinping så sent som i september i år.

Vad som händer med den överenskommelsen på sikt är i dag högst oklart. Men om USA väljer att inte samarbeta i klimatfrågan, blir det sannolikt svårt att hålla ihop det som redan är överenskommet även med en del andra länder.

Det kommer att ta till en bit in i nästa år innan Donald Trump tillträder som president, och många av frågetecknen kring vad som nu kommer att hända, kommer därför att kvarstå under ganska lång tid. Något som väntas pressa världsekonomin och de internationella relationerna ytterligare.

Risken för att USA och andra länder hamnar i recession framöver har ökat kraftigt, det anser flera bedömare i dag.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet