Bilderna från brandområdet i Kanada för tanken till apokalypsen. Nu talas om risken att de oförutsägbara skogsbränderna löper amok. På bara ett dygn har branden fördubblats i storlek, enligt ABC News.
Skogsbranden är nu 2.000 kvadratkilometer stor, ungefär 14 gånger större än den som härjade i Västmanland under sensommaren 2014. Regeringen i Kanada har utlyst katastroftillstånd i provinsen Alberta och fler än 1.100 brandmän arbetar med att motverka spridningen. Dessutom finns 145 helikoptrar i arbete.
Enligt myndigheterna kan det ta flera månader att släcka elden, rapporterar kanadensiska The Globe and Mail.
– Vi räknar med att bekämpa branden i skogsområdena under månader framöver, om vi inte får ett betydande regn på 100 millimeter, säger Chad Morrison, talesperson vid räddningstjänsten i den brandhärjade provinsen Alberta, till tidningen Toronto Star.
Elden närmar sig nu grannprovinsen Saskatchewans nordvästra hörn. Inga samhällen i området befaras dock vara i omedelbar fara, skriver CBC News.
”Man ser bara eld”
I den branddrabbade Staden Fort McMurray försöker myndigheterna evakuera de sista människorna som är kvar. Brandmännen arbetar frenetiskt för att försöka skydda det som går. Och det är stundtals både tungt och känslomässigt berättar brandchefen Adam Bugden i en intervju med CBS News.
– Jag ser inte mig själv som en hjälte. Men jag har mött fler hjältar nu än jag någonsin gjort tidigare, säger Bugden och kan inte hålla tårarna tillbaka.
Adam Bugden berättar att det ser lite ljusare ut för staden Fort McMurray just nu. För tillfället hotar inte branden att ödelägga den. Men när det oförtrytliga arbetet lugnat sig något kommer känslorna.
– Det börjar sjunka in lite och det är utmanande. Man sluter ögonen och man ser eld. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv. Och vill aldrig se det igen. Just nu är det en miljon saker som snurrar i mitt huvud. Men det viktigaste är att kunna säkra våra hem. Sen vill jag gärna träffa min familj snart, säger en märkbart rörd Adam Bugden.
Otroligt svårt
Jan Wisén, brandexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger att skogsbranden är tio gånger större än den som härjade i Västmanland under sensommaren 2014:
– Det innebär att det är otroligt svårt att på ett konventionellt sätt släcka den, för att inte säga omöjligt, säger han till TT.
– Även om man skickar hur mycket brandmän som helst kommer det aldrig att räcka till. Man behöver hjälp av naturen, antingen genom naturliga begränsningslinjer eller genom ändrade väderförhållanden.
Väderprognosen utlovar tyvärr inte något betydande regn över brandområdet under de kommande veckorna, skriver Toronto Star.
Tidiga insatser är avgörande, förklarar Jan Wisén.
– Man hade inte tillräckliga resurser initialt. Branden var övermäktig, säger han.
Hittills har nästan 100.000 människor tvingats lämna sina hem, till största delen Fort McMurrays omkring 88.000 invånare. Stora delar av staden har utplånats, skriver Reuters.
Sluter upp
Samtidigt sluter Kanadas invånare upp för de drabbade. Sarah Buller, som tvingades evakuera Fort McMurray, berättar hur lokala jordbrukare ställde sig längs vägen för att ge mat, vatten och bensin till de som flydde.
– Folk erbjuder sig verkligen att öppna sina hem för oss. Jag känner mig överväldigad av hur godhjärtade de är, säger hon till Toronto Star.
Staden ligger i hjärtat av Kanadas oljesandsutvinning. Reuters uppskattar att hälften av produktionen hade avstannat i fredags.
”Besten” väntas bli den dyraste naturkatastrofen i Kanadas historia. Försäkringsbolagens slutnota kan hamna på motsvarande 57 miljarder svenska kronor, enligt bedömare.