SVT:s David Boati, Europakorrespondent, och Anna-Maja Persson, korrespondent i Storbritannien, går igenom några av de viktigaste punkterna man bör känna till.
– Se upp med mobilkostnaderna. Den fria roamingen som gäller inom EU kommer inte automatiskt att fortsätta gälla i Storbritannien, säger David Boati.
Fakta
Handel
- Ingen extra tull mellan EU och Storbritannien.
- Däremot extra tullkontroll vid gränsövergångar.
- Yrkesbevis och kvalifikationer för till exempel läkare, sjuksköterskor och arkitekter i EU kommer inte längre automatiskt att godkännas.
Resa
- EU-medborgare som reser till Storbritannien behöver ett giltigt pass och vid längre resa kan du behöva söka visum.
- Medborgare i Storbritannien kommer att behöva söka visum för resor längre än 90 dagar inom EU. Detta gäller till en början under en period på 180 dagar.
- EU:s djurpass kommer inte längre att gälla i Storbritannien.
- Den fria dataroamingen som finns inom EU kommer inte automatiskt fortsätta gälla i Storbritannien, men än så länge är det oklart hur det kommer fungera.
Fisket
- Storbritanniens vattenområden blir fristående från EU, men fiskebåtar från EU-länder kommer att få fiska i Storbritanniens vattenområden i flera år framöver.
- Efter en period på cirka fem år ska EU och Storbritannien regelbundet omförhandla fiskerätten i varandras vatten.
Säkerhet
- Storbritannien ska inte automatiskt ha tillgång till olika databaser, men kan få tillgång vid efterfrågan.
- Storbritannien blir inte längre en del av Europol, men kommer likt USA att ha en viss närvaro i polisbyrån.
Studier
- Storbritannien blir inte längre en del av Erasmus-programet. Från och med höstterminen 2021 blir det både bli dyrare och svårare att plugga i landet.
- Storbritannien satsar i stället över hundra miljoner pund på ett nytt utbytesprogram uppkallat efter den kända matematikerna Alan Turing.
- Efter en överenskommelse kommer studenter i Nordirland kommer fortsätta vara en del av Erasmus.