Jehona Gjurgjeala har fortfarande svårt att smälta resultatet av den brittiska folkomröstningen. Hon har själv bott många år i Storbritannien men flyttade nyligen tillbaka till Kosovo som hon lämnade när kriget bröt ut där i slutet av 1990-talet. För henne är EU ett högst levande fredsprojekt.
– Jag blev både omskakad och rädd när Brexit-sidan vann för det innebär att freden nu är lite skörare, lite ömtåligare än den var tidigare. Jag menar inte att kriget lurar runt hörnet, men det har kommit lite närmare. Både på Balkan och i hela Europa, säger Jehona Gjurgjeala.
Majoritet vill gå med
I en tid när EU ifrågasätts av allt fler framstår Kosovo och de andra länderna på västra Balkan som lysande undantag. I Kosovo vill omkring 80 procent av befolkningen gå med i EU. Men vägen dit är lång. Kosovo är ett så kallat potentiellt kandidatland och har utlovats medlemsskap först på längre sikt.
– EU är en myt, en dröm och ett hopp. För många här är EU själva sinnebilden av ett bättre liv, säger Jehona Gjurgjeala.
Nationalism kan öka
Det brittiska resultatet har skapat oro också bland ledarna på västra Balkan. Redan före omröstningen fanns ett växande motstånd inom unionen mot att ta in nya medlemmar, och kandidatländerna befarar att Brexit kan leda till att EU:s utvidgningsprocess tappar styrfart.
Det vore förödande för hela regionen, varnar Kosovos biträdande integrationsminister Ramadan Ilazi.
– De nationalistiska strömningarna i länderna här på västra Balkan skulle växa sig starkare.
Ramadan Illazi menar att sådana tendenser syns redan i dag; nationalister som kräver att ledarna väljer en annan väg än den till EU.
– För Serbiens del kan Ryssland vara ett sådant alternativ. Vi ser också att flera andra länder som Turkiet och Gulfstaterna är frikostiga med att dela ut stipendier av olika slag. Då kan det ju handla om politisk islam, islamistisk extremism.
Oförutsägbar region
EU-experten Avni Mazreku påpekar att även om det är förhållandevis lugnt nu på västra Balkan så är regionen oförutsägbar.
– Om det blir oroligt här kan det ställa till med problem för hela EU. Under flyktingkrisen har vi sett hur den så kallade Balkanrutten fått en framträdande roll och den måste kunna kontrolleras, säger Avni Mazreku.
Påminner om kriget
I sin nya vardag i Kosvo sprider Jehona Gjurgjeala kunskap om EU och demokratiska värderingar bland Kosovos skolbarn. Hon är besjälad av att skapa en bättre framtid, utan några krig.
– Det är så lätt att glömma det historien lärt oss även om det hänt ganska nyligen. Den som inte själv upplevt krigets fasor tycks tro att det är något avlägset som inte kan hända igen. Det kan det, säger Jehona Gjurgjeala.