För EU är Londonstadsdelen The City väldigt viktig. Nästan all valutahandel inom den europeiska unionen sker där. London är också viktig för utomeuropeiska företag som vill sälja finansiella tjänster inom unionen, så kallad ”passporting”. Men efter brexit den 31 december i år kommer både London och EU få klara sig på egen hand.
- Finansbranschen har inte varit en del av brexitförhandlingarna. Men det finns vissa fördelar. Till skillnad från andra delar av det brittiska näringslivet så har finanssektorn vetat att det kommer bli en hård brexit och haft tid på sig att förbereda sig för det, säger Katrine Marçal i SVT:s Ekonomibyrån och fortsätter:
– Hur det än blir så kommer det bli ett avtalslöst brexit för finansindustrin, säger Katrine Marçal.
Under de här fyra åren har bankkontor öppnats i andra europeiska storstäder, storbolag har anlitat jurister för att kunna reda ut den stundande problematiken och utländska medarbetare har ansökt om uppehållstillstånd i Storbritannien.
Frankfurt utmanar
Sedan brexit röstades igenom har lobbyisten Hubertus Väth som är vd på Frankfurt Main Finance jobbat för att stärka Frankfurts roll som finansiellt centrum. Och det har gett resultat. Fler än 20 nya skyskrapor har byggts i Frankfurt och en miljard euro har investerats i att fixa licenser, rekrytera personal och sådant som underlättar för företag att etablera sig i staden, berättar han. Dessutom sker kommunikationen inom och mellan bolag allt oftare på engelska.
– Mycket har hänt under dessa fyra år. Det har varit en massiv knuff för hela stadens ekonomi, säger Hubertus Väth till Ekonomibyrån.
“London anpassar sig”
Men alla är inte lika säkra på att London kommer dala som finansimperium. Det vi ser nu är bara en transformation mot något nytt, menar Jan Olsson, Nordenchef för Deutsche Bank som bor i London.
– Jag tror att Londons finanssektor aldrig kommer ändras. Det är en enorm attraktionskraft mellan väst och öst, säger han.
Hela avsnittet av Ekonomibyrån finns på SVT Play.