– Den främsta vinsten är att det skapar en klarhet i handelsrelationerna och ger en förutsägbarhet för de 6 000 svenska företag som handlar med Storbritannien. 70 000 personer i Sverige som går till jobbet varje dag tack vare export till Storbritannien, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), på en pressträff.
Att avtalet är helt tull- och kvotfritt underlättar för Sverige och övriga EU-länder.
– EU har inget annat handelsavtal som tar bort alla tullar, det är ett välkommet besked. Konsumenterna slipper högre priser, säger Hallberg.
Hon lyfter också att det är positivt att tjänster och offentlig upphandling omfattas i avtalet vilket ger möjlighet för svenska företag att konkurrera på lika villkor som brittiska.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel undertecknade under onsdagsförmiddagen det nyligen framförhandlade handelsavtalet med Storbritannien. Överenskommelsen ska nu flygas till London i ett brittiskt militärflygplan för att skrivas under av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Blir krångligare
Den 31 december lämnar Storbritannien EU:s inre marknad och tullunion. Då parterna i elfte timmen kunde enas om de framtida handelsrelationerna kan den tull- och kvotfria varuhandeln nu fortsätta utan avbrott efter årsskiftet.
– De har varit en av våra närmaste bundsförvanter i många frågor. Vi måste komma ihåg att det inte är något som blir bättre eller enklare när Storbritannien lämnar EU – det kommer att bli krångligare för företag både i Storbritannien och EU, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).
EU-parlamentet kommer inte godkänna avtalet före årsskiftet men fram tills parlamentet sagt ja gäller överenskommelsen provisoriskt.