Brics, som ursprungligen bestått av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika har fått fem nya medlemmar i form av Iran, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och Etiopien.
Målet med samarbetsorganisationen, som bildades 2009, är att bryta västs finansiella dominans, bland annat genom en egen handelsvaluta som ska konkurrera med den amerikanska dollarn. Men det finns en oro för att Brics även ska få politisk makt.
– Brics har en ambition att utmana USA främst på det ekonomiska området och det är först när man har lyckats med det som man kan få politisk makt, säger Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet i Morgonstudion.
Splittring mellan medlemmarna
Han tror att det kommer att ta tid innan organisationen får något verkligt inflytande.
– Att hamna där kommer att ta åtminstone två, tre årtionden, säger Rouzbeh Parsi.
Ett problem är att Bricsländerna är splittrade i flera frågor, bland annat kriget i Gaza. Indien ställer sig neutralt medan Iran är på Hamas sida. Samma splittring gäller Rysslands invasion av Ukraina.
– Ju fler länder man blir, desto fler viljor måste samsas. Skulle man lyckas få fram en egen handelsvaluta, blir man i bästa fall ett komplement till existerande system, säger Rouzbeh Parsi.