Projektet har väckt stor uppmärksamhet och beskrivits i fylliga reportage i alla stora brittiska dagstidningar den senaste tiden.
Platsen där djuren ska släppas heter Kielder Forest Park och ligger i Northumberland i nordligaste England, precis söder om gränsen till Skottland. Det är det största sammanhängade skogsområdet i England med en yta på 650 kvadratkilometer.
LÄS MER: Ja till licensjakt på lodjur
Organisationen bakom planerna heter Lynx UK Trust. Den vetenskaplige ledaren, Paul O´Donoghue, anser att det är en plikt för Storbritannien att återinföra alla arter som har förekommit naturligt på öarna.
Hämtas i Sverige
Nyligen lämnade organisationen in en ansökan till naturvårdsmyndigheterna i England om tillstånd för att släppa ut sex lodjur, två hannar och fyra honor, i Kielder – lodjur som är tänkta att hämtas i Sverige.
LÄS MER: Lodjur fångades på bild: ”Såg ut som en puma”
– De har ställt en del frågor och jag har redogjort för dem om lodjuren i Sverige. Fast frågan är väl om de engelska myndigheterna ger klartecken. Det kan tänkas att det finns grupper som inte är så förtjusta i planerna, exempelvis fårfarmarna, säger Henrik Andrén, lodjursforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Komplicerat projekt
Han påpekar också att det är en komplicerad affär att introducera djur i nya områden. Innan man startar är det många detaljer att gå igenom: finns det tillräckligt med utrymme där djuren ska släppas, finns det tillräckligt med bytesdjur, kommer lokalbefolkningen att acceptera djuren, och så vidare.
LÄS MER: Gruvarbetare mötte lodjur – offrade matlådan
Men skulle det bli allvar tror Andrén att det finns möjligheter för engelsmännen att hämta lodjur i Sverige. I sådana fall är det Naturvårdsverket som ska ge det officiella tillståndet.
Fakta: Stora rovdjur i Storbritannien
Ursprungligen fanns både varg, björn och lodjur i Storbritannien, i England, Skottland och Wales. Men efter århundraden av hård förföljelse utrotades med tiden alla tre arterna.
Lodjuret försvann först, redan runt år 700. Björnen gick samma väg något senare, runt år 1000.
Vargen klarade sig kvar längst, trots att den förföljdes med alla till buds stående medel; fällor, gift, skjutvapen. Omkring år 1500 försvann de sista vargarna från England, och i början av 1700-talet från Skottland.
I sen tid har tanken väckts på att återinföra både varg och lodjur.
Källa: IUCN