Ledarna för Storbritannien Australien och USA under en gemensam digital presskonferens sent på onsdagskvällen. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Britterna, USA och Australien i säkerhetspakt

Uppdaterad
Publicerad

USA och Storbritannien kommer att bilda en säkerhetspakt tillsammans med Australien. Det meddelar de tre ländernas ledare på en gemensam digital presskonferens.

– Det här handlar om att investera i vår största styrka, våra allianser, säger USA:s president Joe Biden.

De tre ledarna stod i sina respektive länder och presenterade samarbetet, Aukus kallat, som ska stärka de redan täta banden länderna emellan.

– Vi har alltid sett världen med samma ögon. Vi har alltid trott på en värld som föredrar fred och frihet och respekterar suveräna staters oberoende, säger Australiens premiärminister Scott Morrison enligt Sydney Morning Herald.

I London fyller kollegan Boris Johnson i med:

– Alliansen kommer att föra oss närmare än någonsin och skapa jobb och välstånd.

Aukus – ”Det låter konstigt, men det funkar”, säger Biden om namnet – handlar enligt presidenten om att uppdatera samarbetet för att bättre kunna möta dagens hot.

Och dagens hot, är det Kina? De tre ledarna nämnde inte en enda gång Kina, men andemeningen fanns där.

– Vår värld blir alltmer komplex, i synnerhet i vår region, och det påverkar oss alla, säger Morrison.

– Vi inser alla vikten av att försäkra oss om fred och stabilitet i regionen över en lång tid framåt, säger Biden.

Kina: Kalla kriget-mentaliteter

”Regionen” de talar om är vad som på geopolitiskt språk kallas Indo-Pacific, alltså i stort sett hela Indiska oceanen och Stilla havet, från Afrikas östkust till västra USA. Där ligger Sydkinesiska sjön i mitten, och med ett Kina som rustar upp sin flotta och spänner musklerna mot bland annat Taiwan.

– Vi måste kunna adressera såväl det nuvarande strategiska läget i regionen, som hur det kan komma att utvecklas. Framtiden för vart och ett av våra länder och faktiskt hela världen avgörs av att en fri och öppen region blomstrar under de kommande årtiondena, säger Biden.

I en första kommentar från kinesiskt håll säger landets ambassad i Washington enligt Reuters att de tre länderna ”borde skaka av sig sina kalla kriget-mentaliteter och ideologiska fördomar”.

Men de stärkta banden har även rört upp känslorna i Frankrike.

”Vi kan bara notera och beklaga detta”, skriver Frankrikes utrikesdepartement i ett uttalande nu, enligt AFP.

Inte heller Nya Zeeland jublar. Premiärminister Jacinda Ardern säger i ett uttalande att ”Nya Zeelands hållning om förbud av atomdrivna ubåtar i våra vatten är fortsatt oförändrat” och att de alltså inte kommer att tillåtas använda nyzeeländskt territorium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.