Britternas coronaskräck gäller mer än bara döden

Publicerad
Krönika ·

När Storbritannien nu börjar dra åt corona-restriktionerna på nytt åtföljs det av en växande skräck. En rädsla som inte bara handlar om dem som insjuknar eller i värsta dör av sjukdomen, utan också om det massiva elände som drabbar samhället och dess invånare i stort.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Elefanter lär kunna känna en annalkande tsunami. Kanske kan korrespondenter på samma sätt känna en torrläggning som närmar sig?

Ölen jag beställde in på en Londonpub i mitten av mars blev i alla fall vårens sista, både för mig och för puben som tvingades slå igen då första coronavågen slog till med kraft mot Storbritannien. På flera håll är det åter dags för sista beställningen före stängning.

Växande coronaskräck

När jag där och då såg britterna sträcka sig efter nödbromsen, hamstra toalettpapper och pasta minns jag att jag ringde hem till Bryssel: ”Älskling, köp hem ordentligt med mat för nu stänger ta mig tusan hela Europa.”

Trots den tuffa nedsläckningen som följde blev facit nattsvart för britterna. Man fick både Europas högsta absoluta dödstal, hittills 43 000 döda, och det kraftigaste ekonomiska raset, minus 20,4 procent.

Coronaskräcken som nu åter växer med en andra smittvåg är summan av allt elände som följer i pandemins spår. Att bli sjuk eller mista sina äldre anhöriga, såklart. Men också att bli av med jobbet eller att psykiskt inte orka längre när allt roligt åter stängs på obestämd framtid.

Drabbar anställda

Det är lätt att det klichéartat blir fokus på pubarna så fort det handlar om Storbritannien, tänker jag när jag i kvällens Utrikesbyrån får frågan om vad det här egentligen innebär. Att pubarna tvingas stänga är ju faktiskt värst för alla de unga som jobbar där, inte sällan invandrare från EU-länder utan starka sociala skyddsnät i Storbritannien. Redan syns mer än en fördubbling av unga som söker socialbidrag för att klara sig.

Den här gången krävs ingen korrespondent för att förutspå en dryg torrläggning i höst. Hårt drabbade Liverpool med omnejd är redan först ut och pubstängningarna väntas sprida sig snabbt i landet. Men ska man tro undersökningar verkar de flesta britterna ändå vara beredda på rätt stora inskränkningar av sin frihet, så länge det stoppar smitta och räddar liv.

Se hela denna veckas avsnitt av Utrikesbyrån om Storbritannien och den andra coronavågen här på SVT Play eller i SVT2 kl 21.45.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.