Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt: ”Vi har inget skäl att tvivla på den amerikanska bedömningen”. Foto: TT

Brittisk utrikesminister: ”Ingen anledning att inte tro på USA”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt sade på fredagen att det inte finns anledning att tvivla på USA:s beskyllningar om att Iran ligger bakom torsdagens attacker mot två fraktfartyg i Omanbukten. Samtidigt manar Kina parterna till återhållsamhet och dialog för att undvika en upptrappning i regionen.

Denna text har blivit uppdaterad med en rättelse.

”Vi kommer att göra vår egen bedömning, vi har egna processer för det, (men) vi har inget skäl att inte tro på den amerikanska bedömningen. Vår instinkt är att tro på den eftersom de är vår närmaste allierade”, sade den brittiske utrikesministern till BBC Radio.

”Alarmerande anklagelser”

De amerikanska beskyllningarna har tidigare bemötts av Iran självt som kategoriskt tillbakavisar dem. En talesman för iranska UD citerades idag i statlig iransk radio:

”Vi ansvarar för att garantera säkerheten i (Hormuz)sundet, och har utan dröjsmål undsatt besättningarna på de attackerade tankrarna.”

”Att anklaga Iran för en så suspekt och olycklig händelse är den enklaste och bekvämaste vägen att gå för (USA:s utrikesminister Mike) Pompeo och andra amerikanska tjänstemän. Dessa anklagelser är alarmerande”, uppges UD-talesmannen vidare ha sagt.

Oljepriset steg

Det var på torsdagen som två tankfartyg attackerades i Omanbukten mellan Förenade Arabemiraten och Iran. De två fartygen – ett norskägt, det andra japanskt – fick skador i skroven vid attackerna, och det norskägda fartyget började brinna. Tankfartygen har evakuerats, besättningsmännen befinner sig i säkerhet och inget av fartygen riskerar att sjunka.

Efter attackerna steg det globala oljepriset med fyra procent.

Händelserna inträffade en knapp månad efter att fyra andra tankfartyg för oljetransporter saboterades i regionen. Även dessa attacker säger sig Iran vara oskyldiga till.

Hotar blockera Hormuzsundet

Sent på torsdagen visade den amerikanska militären en oskarp video som sades visa iranska revolutionsgardister som avlägsnade en odetonerad mina på ett av fartygen. Sekvensen ska, enligt USA, visa att Iran försökt undanröja bevis efter händelsen.

Spänningarna mellan USA och Iran har ökat sedan i maj förra året när president Donald Trump beslutade att USA drar sig ur 2015 års kärnenergiavtal, och istället inför nya sanktioner mot Iran. USA är allierat med Irans ärkefiende Saudiarabien.

Iran har hotat blockera Hormuzsundet, genom vilket en femtedel av världens olja fraktas, om USA:s sanktioner får till följd att man inte kan sälja sin olja.

Hotar iranska handelspartner

Spänningarna mellan Iran och USA ökade ytterligare när president Trump i början av maj i år hotade de länder som köper iransk olja med sanktioner om de fortsätter handla med Iran.

Irans oljeexport, som är helt avgörande för landets ekonomi, har på ett år sjunkit från 2,5 miljoner fat per dag i april i fjol till 400 000 fat per dag i maj i år.

Kinas utrikesministerium sade på fredagen att ingen önskar sig ett krig i regionen, och manade alla sidor i konflikten till återhållsamhet och dialog.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att Jeremy Hunt inte har anledning att tro på USA:s påstående om Iran – rätt ska vara att han inte har anledning att inte tro på USA:s påstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.