Brödraskapet vädjar till omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Muslimska brödraskapets ledare i exil, Amr Darrag, vädjar nu till internationella samfundet att ingripa mot dödsstraffen som utdömts till expresident Muhammad Mursi och ytterligare 100 brödraskaps-medlemmar. Han kallar rättegångarna för en fars.

– Detta är en dödsdom mot den egyptiska revolutionen och demokratins framtid i regionen, säger han till TT via telefon.

Amr Darrag var minister med ansvar för internationellt samarbete i den nu störtade regeringen och agerar ledare för rörelsen från Istanbul i Turkiet.

”Dålig fars”

– Rättegångarna är en dålig fars. Rättssystemet är ett verktyg som används av regimen för att krossa oppositionella. Det finns ingen rättssäkerhet i Egypten och det internationella samfundet är medskyldigt om det låter detta passera, säger Darrag.

Muhammad Mursi dömdes med de andra för delaktighet i ett fängelseuppror under den arabiska våren 2011. I rättssalen höll Mursi upp en knuten näve i protest mot domen.

En majoritet av de dödsdömda, nära 80 personer, fick sina domar in absentia (i sin frånvaro), de befinner sig på flykt sedan den militärstödda regimen började bekämpa brödraskapet.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan fördömer också dödsdomarna och säger att det är en återgång till ”forntida Egypten”.

–Den demokratiskt valde presidenten i Egypten har tyvärr dömts till döden. Egypten vänder tillbaka till det forntida Egypten, säger han enligt AFP.

En dom till

Som brukligt är kommer dödsdomarna att lämnas över till landets högste religiöse ledare, stormuftin, för granskning.

Muslimska brödraskapet, med ledaren Mursi, kom till makten genom demokratiska val i Egypten 2011-12. De störtades i en militärkupp ett år senare efter folkliga protester.

Inom kort kommer Mursi även att få sin dom i ett annat fall där han, tillsammans med över 30 andra, anklagas för att ha samarbetat med utländska makter, närmare bestämt islamistiska Hamas och Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.