Gustav Leonhardt blev årets kock som 25-åring och har bland annat arbetat på stjärnkrogarna Agrikultur och Aira i Stockholm. Nu kan han även titulera sig som tredje bäst i världen på matlagning, efter att ha tagit brons i kock-vm Bocuse d'Or.
”Vi är stolta över vår insats i årets Bocuse d’Or. Nivån har varit extremt hög och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för” säger Leonhardt i ett pressmeddelande.
Tävlingen består av två moment – en kött- och en fiskrätt. Kockarna får dock inte välja ingredienserna själva, det är förutbestämt av juryn. I år skulle kockarna bland annat laga mat med havsgös, rotselleri, blekselleri, rådjursadel, anklever och en frukt i säsong.
Så smakade svenska menyn
Journalisten Anna Norström hade äran att få smaka på Leonhardts meny innan tävlingen gick av stapeln.
– Det var helt fantastiskt! Det var då jag började ana att det skulle bli pall. Just för att det var väldigt finstämda och stora smaker, berättar hon.
Danmark knep andraplatsen och Frankrike kammade hem hela tävlingen. Att två nordiska länder får topplacering är dock inte helt otippat.
– Vi har varit favorittippade på pallen, och är ofta det. Nordiska länderna är ruggit bra, säger Anna Norström.
Tommy Myllymäki, president för Bocuse d’Or Sverige, säger att Leonhardt och det svenska teamet har "visat vad som är möjligt genom att kombinera svenskt mathantverk med innovativt tänkande".
"Deras prestation är en enastående insats som kommer att inspirera hela den svenska restaurangbranschen", fortsätter Myllymäki.
I mars tog Leonhardt silver när Europafinalen av Bocuse d'or avgjordes i Trondheim.
Bocuse d'or är världens mest ansedda gastronomiska tävling med 65 länder som deltar globalt.