Beslutet att höja terrorberedskapen fattades under fredagskvällen vid ett möte mellan ett antal av landets ministrar, polis och säkerhetstjänst.
Enligt den belgiske premiärministern Charles Michel, som uttalade sig under en presskonferens på lördagsförmiddagen, föranleddes beslutet av att landet ”riskerade att utsättas för attentat”.
– Tämligen precis information pekade mot en attack av samma typ som den som skedde i Paris. Vi talar om risken för att flera individer med vapen och sprängmedel ska utföra en attack, kanske på flera platser på samma gång.
Enligt tidningen Le Soir söker man efter två personer som kan ha tillgång till ett bombbälte liknande de som användes vid terrordåden i Paris förra fredagen. Tidningen uppger också att polisen är oroad över att någon ska ha städat upp och röjt undan bevis i en lägenhet som tillhörde en av de misstänkta terroristerna som dödades vid polisinsatsen i stadsdelen Saint-Denis i Paris.
Även landets nationella kriscentrum OCAM varnade under dagen i ett uttalande för ett ”förestående hot” i den belgiska huvudstaden.
Ammunition hittad
En stor mängd ammunition, sprängämnen och vapen hittades under gårdagkvällen i området Molenbeek utanför Bryssel– ett område där man tidigare genomfört massiva polisinsatser efter terrordåden i Paris för en vecka sedan.
Gårdagens beslut av de belgiska myndigheterna föranleddes även av uppgifter om att en av de personer som misstänks ligga bakom terrordåden i Paris, Salah Abdeslam, skulle befinna sig i den belgiska huvudstaden.
Tomma gator
Under dagen har Bryssels tunnelbana stått stilla och fotbollsmatcher och konserter i den belgiska huvudstaden ställts in. Färre människor än vanligt rapporteras också ha befunnit sig på stadens gator.
De belgiska myndigheterna har även uppmanat medborgarna att undvika folksamlingar och att hålla sig borta från shoppingcentra, konsertlokaler och hållplatser där människor samlas.
”Påtaglig polisnärvaro”
SVT:s Helena Zachariasson, på plats i Bryssel, har under dagen rapporterat om massiv polisbevakning på den belgiska huvudstadens gator.
– Själv upplever jag alla polisernas närvaro som påtaglig och lite obehaglig. Alla man talar med är medvetna om att hotet förstärkts.
Enligt Brysselbon Tobias Pålsson, som talade med SVT under dagen, måste hotet tas på största allvar, samtidigt som han understryker att man inte får låta terroristerna sprida skräck.
– Man ska ta hotet på allvar men det finns en enighet om att man inte ska låta terroristerna få sprida sin skräck. Då har de vunnit. De får inte beröva oss vår frihet.