Burma inför utegångsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Våld mellan muslimska och buddhistiska grupper skakar delstaten Rakhine i Burma. Regeringen har infört undantagstillstånd sedan våldsamma kravaller krävt minst sju dödsoffer.

Även hundratals hus har bränts ned vid oroligheterna i delstatens huvudstad Sittwe de senaste dagarna, enligt statliga medier.

Våldet mellan muslimska och buddhistiska grupper i delstaten blossade upp i fredags och fortsatte på lördagen med våldsamma kravaller i området.

Oroligheter i Burma

Undantagstillståndet gäller ”till dess att ytterligare order” ges och avsikten sägs vara att omedelbart ”återställa säkerhet och stabilitet”. Enligt medierapporteringen har oroligheter och ”terroristdåd” ökat.

Våldsamheterna ska ha börjat med att en kvinna från rakhine-gruppen våldtogs och mördades. I den felaktiga tron att gärningsmännen fanns ombord attackerades förra söndagen en buss och tio muslimska passagerare slogs ihjäl.

Delstaten Rakhine har fått sitt namn efter den huvudsakligen buddhistiska gruppen som utgör större delen av dess befolkning, men där bor även ett stort antal medlemmar av den etniska gruppen rohingya. Rohingya beskrivs av FN som en av världens mest diskriminerade minoriteter.

Fakta: Diskriminerad minoritet

* Rohingya är en muslimsk minoritetsgrupp i det främst buddhistiska Burma.

* Gruppen har i årtionden anklagat burmesiska myndigheter för diskriminering och förföljelse, bland annat genom reserestriktioner, vägran att utfärda pass och begränsningar för tillåten familjestorlek.

* Efter de senaste oroligheterna har människorättsgruppen Human Rights Watch anklagat regeringen för att tillämpa en ”systematisk” politik för att underblåsa spänningar i delstaten Rakhine där många ur den muslimska gruppen bor.

(TT-AFP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burma

Mer i ämnet