Martin Gemzell är Asienprogramchef på människorättsgruppen Civil Rights Defenders och följde talet under morgonen. Han säger att Aung San Suu Kyi visar empati med flyktingarna och fördömer alla övergrepp, ”vilket är det minsta man förväntar sig”.
Samtidigt hänvisar Suu Kyi till ett avtal från 1993 med Bangladesh som slår fast att alla rohingyer som kan bevisa att de kommer från Burma ska få återvända.
– Problemet är ju att sedan 1982 så har ronhingyerna förnekats alla möjligheter att få identifikationsdokument. Så det är egentligen en rätt så värdelös garanti, säger Gemzell.
LÄS MER: Suu Kyi: Burma vill få slut på lidandet
”En uppenbar lögn”
Suu Kyi säger vidare att det inte skett några ”väpnade sammandrabbningar eller röjningsoperationer” sedan den 5 september.
– Det är en uppenbar lögn, och frågan är varför hon sprider uppenbara lögner. Sedan är det ju ingen som släpps in i Rakhinestaten, så man kan inte med hundra procents säkerhet säga vem som har utfört våldet. Men det är helt uppenbart att våldsamheterna fortsatt efter den 5 september, säger Gemzell.