David Cameron levererar linjetalet om Storbritanniens ställning till EU. Foto: Scanpix

Cameron vill ha folkomröstning om EU

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister David Cameron höll till slut sitt uppmärksammade linjetal om EU.

Och som väntat föreslog han att britterna skulle få folkomrösta om Storbritannien skulle vara med i EU i framtiden. Men enligt Cameron var det inte rätt att hålla folkomröstningen nu, bland annat för att unionen kämpade med en eurokris och vikande konjunktur.

Istället ville Cameron omförhandla avtalet med EU och ha en folkomröstning någon gång efter 2015. Då skulle man ta ställning till det nya avtalet.

Storbritannien och EU

Cameron inledde sitt tal med att tala om andra världskriget och  beskrev ”läkningen av de såren” som EU:s största insats.

-Men i dag har EU:s viktigaste uppgift förändrats – från att vinna fred till att säkra välstånd, sa han och övergick sedan att tala om de tre utmaningar som EU står inför. Fundamentala förändringar som initierats av eurokrisen, Europas sämre konkurrenskraft och gapet mellan institutionen EU och dess invånare.

Fem punkter för förändring

Efter det talade han om fem principer för ett förändrat EU.

1. Bättre konkurrenskraft i den inre marknaden. Mindre regler för småföretag och mindre byråkrati var ett par av punkterna.

2. Större flexibilitet. Visst är det viktigt med regler, men de måste snabbt och effektivt kunna ändras när förhållanden ändras.

3. Ökad demokrati.

4. Mer makt bör gå tillbaka till medlemsstaterna och dess parlament.

5. Ökad rättvisa. Att länderna inom eurozonen behöver gå närmare varandra ska inte behöva betyda att andra länder behöver göra samma sak – eller tvärtom.

–Vi är en familj av demokratiska stater... vars gemensamma grund är den gemensamma marknaden, inte den gemensamma valutan, sade Cameron.

David Cameron pekade också på att det nu finns ett rekordstort missnöje med EU i Storbritannien. Utvecklingen har drivit iväg på ett sätt som inte motsvarar vad vi skrev under på från början. Därför förordar Cameron en folkomröstning någon gång efter 2015.

Den senaste opinionsundersökningen som publicerades av Sunday Times i helgen visade att 40 procent av britterna vill stanna i EU medan 34 procent skulle rösta nej.

Varnade för ett utträde

Cameron varnade samtidigt för vad ett utträde skulle innebära.

–Det råder ingen tvekan om att vi är viktigare i Washington, Peking och Delhi på grund av att vi är del av en mäktig organisation... Om vi lämnar EU så är det med en enkelbiljett.

Slutligen uppmanade han resten av unionen att arbeta tillsammans med britterna, inte tvärtom.

–Jag säger till våra europeiska kollegor, som många gånger är frustrerade över oss: Arbeta med oss! Jag tycker inte att de steg som behövs för att göra oss och även andra länder nöjda känns så omöjliga.

-Jag kommer inte att vila under de veckor, månader och år som kommer förrän den här debatten har vunnits. För mitt lands framtid. För EU:s framgång. Och för våra folks välstånd i generationer framåt, avslutade Cameron.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbritannien och EU

Mer i ämnet