Branden som uppstod i lördags i närheten av staden Tejeda har spritt sig på två fronter. I nordväst har elden nått naturparken Tamadaba, längre söderut hotar den kommunen Mogán, enligt lokala medier.
Lotta Jensen bor sedan närmare 30 år på ön och är i Maspalomas på Gran Canarias sydspets, på behörigt avstånd från lågorna. Trots det känner hon av röken från branden.
– Det är fruktansvärt, jag känner mig maktlös när jag känner röklukten. Det här är en katastrof och det känns sorgligt att se vad vi förlorar, säger hon.
Hon säger att bränderna kommer att få stora konsekvenser för turismen, men också för de människor som odlar i bergen.
– Naturen är viktig här. Många vandrar i bergen där det brinner, och i natt brann stora delar av nationalparken Tamadaba, vilket beskrivs som öns lunga, säger Lotta Jensen.
”Vi glöms bort”
Många pratar om det faktum att åtminstone en av bränderna den senaste tiden varit anlagd, men framför allt är man frustrerad över att samhället inte verkar göra tillräckligt.
– Jag ser hur mina vänner och bekanta skriver på sociala medier och folk undrar var hjälpen utifrån är. Trots att vi precis har haft val är det inga politiker som har besökt de drabbade områdena, synts i tv eller avbrutit sina semstrar.
Hon tror att det politiska efterspelet kommer att få mycket utrymme när branden väl är släckt.
– Vi är trots allt en del av Spanien, men det är som att vi glöms bort. Det är svagt av politikerna, säger Lotta Jensen.
Går inte att stoppa
Omkring 700 brandmän kämpar mot lågorna, och 14 flygplan och helikoptrar deltar i vad som beskrivs som den största insatsen i Gran Canarias historia. Enligt spanska RTVE har cirka 6 000 hektar drabbats och runt 9 000 människor evakuerats.
Situationen hjälps inte av väderförhållandena – temperaturer på över 30 grader, torr luft och kraftiga vindar. Myndigheterna varnar därför om att det kan ta dagar innan elden är helt under kontroll.
– Just nu är branden omöjlig att stoppa. Den kastar rök och aska, vilket gör att vi inte kan jobba där det brinner. Gnistorna från elden hotar att stänga oss inne, säger Federico Grillo, teknisk chef för räddningstjänsten på ön, rapporterar den lokala nyhetssajten Canarias 7.
Alla hjälps åt
Samtidigt som frustrationen bland befolkningen ökar ställer många på ön upp för varandra.
– Människor här är solidariska och hjälper varandra. De erbjuder husrum och försöker att assistera frivilliga som bekämpar branden. De ställer sina bilar till förfogande, lagar mat och samlar in kläder. Alla gör vad de kan, säger Lotta Jensen.