Att AI och makt hänger ihop har blivit tydligt inte minst de senaste veckorna när det stormat kring Sam Altman, vd för Open AI, efter att företaget varit farligt nära att utveckla teknologi som kan överträffa mänsklig intelligens.
Forskare och stora namn inom techindustrin, däribland Elon Musk och svensken Max Tegmark, har tidigare påtalat riskerna med artificiell intelligens, och krävt reglering.
Oro för att halka efter
Frågan om vem som har makten över AI har hamnat på högsta politiska nivå. Men samtidigt som USA och Kina tävlar om ledningen i AI-racet gör sig Europa mer känt för att vilja reglera det.
Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, var före de andra politiska ledarna när internet slog igenom och krävde “bredband åt alla” på 90-talet. Han oroar sig nu för att Sverige och Europa hamnar på efterkälken inom AI-industrin.
– Det är en stor politisk fråga framöver, säger han i Utrikesbyrån.
Fara med överreglering
I juni röstade EU-parlamentet om en AI-reglering som skulle bli den första i sitt slag. Och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak vill inrätta världens första AI-säkerhetsinstitut.
Carl Bildt ser en risk med att vi får en överreglering i Europa.
– Det kommer innebära att de skarpaste hjärnorna åker till USA och det är redan där de stora kapitalmängderna finns. Det krävs tillgång till världens skarpaste hjärnor, och hjärnorna följer pengarna. Vi får inte reglera bort Europas möjligheter, säger Carl Bildt.
Han menar att det krävs en global gemensam överenskommelse, som inkluderar Kina.
– Om vi har hårda regleringar i Europa men inga i USA och Kina, då förlorar vi.