Foto: SVT/TT

Bildt inte överens med Reinfeldt om Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska krigsmakten har så mycket kontroll den vill över Krim, säger utrikesminister Carl Bildt, som inte håller med sin chef Fredrik Reinfeldt i den analys av läget som statsministern gjorde på söndagen.

– Läget är allvarligt i Ukraina men det är mer än så, sade utrikesminister Carl Billdt när han gästade Agenda på söndagen.

– Här handlar det om att ett av Europas ledande länder, nämligen Ryssland, handlar på ett sätt som på ett fundamentalt sätt strider mot den freds- och säkerhetsordning som vi försökt bygga upp i Europa efter det kalla krigets slut.

Agenda

Carl Bildt sade att säkerhetsordningen i Europa även tidigare varit utsatt för betydande påfrestningar, till exempel i forna Jugoslavien och vid Georgien-kriget 2008. 

– Men här är det mera och allvarligare, sade Carl Bildt.

På frågan om vem som har kontroll över Krim svarade utrikesministern:

– Så mycket den vill har den ryska krigsmakten det.

Bildt håller inte med Reinfeldt

Tidigare på söndagen sade statsminister Fredrik Reinfeldt till Sveriges Radio att det ”i någon mån är förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina”.

Utrikesminister Carl Bildt håller på den här punkten inte riktigt med sin chef.

– Jag tror inte det har varit så mycket rysk minoritetsoro om jag ska vara riktigt ärlig, sade Bildt i Agenda.

– I ett längre perspektiv kan det vara så men jag tror inte att det har med den saken att göra. Det här är relaterat till att president Janukovytj flydde. Det uppfattades som en ny situation men det förändrade ingenting i den ryska minoritetens ställning.

Krigsrisk

De senaste dagarnas krigsmuller har trappats upp i takt med att Ryssland ökat sin militära närvaro på Krim-halvön. Ukrainas tillfällige premiärminister Arsenij Jatsenjuk beskriver Rysslands agerande som en regelrätt krigsförklaring.

Carl Bildt konstaterar att krig är en möjlig utveckling.

– Risken finns. Jag hoppas att den inte är speciellt stor, sade Carl Bildt.

– Nu ser vi användande av militär makt i stor skala för att uppnå vissa politiska syften. De har utfört aggression och fört in sin armé på ukrainskt territorium.

Att den ukrainska armén inte motsatt den ryska militären tycker Carl Bildt är bra.

–  Ukraina har inte med vapenmakt motsatt sig detta men samtidigt inte överlämnat sina vapen.

Historiska band

Mellan Ryssland och Ukraina finns djupa och långvariga historiska och ekonomiska band. Frågan är om EU underskattade dem när man ville ha ett handelsavtal med Ukraina.

– Det är snarare Ukraina som varit pådrivande att få genom avtalet. Ukraina har ett frihandelsavtal med Ryssland som är mycket bra. Vi har aldrig haft några invändingar mot det, sade Bildt.

– Men man har också velat ha ett djupgående frihandelsavtal med Europeiska unionen för att kunna modernisera sin ekonomi och kunna utvecklas, sade utrikesministern vidare.

Invasion mot handelsavtal

Enligt Carl Bildt var avtalet med EU framförhandlat under lång tid och mycket omfattande. Det var också godkänt av parlamentet och regeringen i Ukraina.

– Men sedan kom den ryska motoffensiven, sade Carl Bildt som underströk att han inte kunde föreställa sig att det skulle kunna leda till den situation vi ser i dag.

– Jag tror inte man kan leta upp någon enda bedömare som trodde att Ryssland skulle gå så långt som en militär invasion för att stoppa ett handelspolitiskt närmande till Europeiska unionen, sade Carl Bildt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet