– Det är många som nu är väldigt häpna, han ger ju upp och ställer inte upp helt enkelt, säger Christian Catomeris, utrikesreporter med lång erfarenhet av att bevaka Frankrike, på torsdagskvällen.
Frankrikes president François Hollande gav sitt besked i ett tv-sänt tal. Det blir ingen andra mandatperiod, det blir inte ens ett försök från republikens nuvarande statschef att inleda en sådan.
”Många trodde på ett försök”
Det här är ändå, givet den senaste tidens stämning, ganska oväntat. Det säger SVT:s Christian Catomeris när han analyserar beskedet.
– Det har trappats upp någon slags stämning. Han har lovat att komma med besked och antytt att det inte var otänkbart att han skulle ställa upp. Han har antytt att det inte var orimligt, och många trodde nog att han skulle försöka, säger han.
Samtidigt är Hollande är historiskt impopulär president, så hur överraskande är det egentligen?
– Det var Sarkozy (president 2007-2012) också. Han var i prinicip lika impopulär, men han ställde upp iallafall, säger Christian Catomeris, och fortsätter:
– Men de har väldigt starka egon, och de är personer som vill vinna till varje pris. Anta utmaningar och vinna.
Hollandes tal ett misslyckande
Catomeris betraktar Hollandes tal som ett slags misslyckande. Till slut stod det mellan att ställa upp som kandidat i ett val han insett att han inte kunde vinna, och att ge upp på ett sätt som ingen tidigare president gjort.
– Det stod mellan detta och att bli förudmjukad i ett primärval.
Vad innebär detta för resten av denna franska valrörelse?
– Det öppnar dörren för Manuel Valls, den nuvarande premiärministern. Han är visserligen inte våldsamt populär, men har en stark ställning i mittfåran i fransk politik. Han står för en mer socialdemokratisk och liberal politik, säger Catomeris.
– Han kommer sannolikt att ställa upp.
”Finns en outsider”
Utöver just vänsterns (det vill säga Socialistpartiet och dess allierade) primärvalsrörelse finns i nuläget ett knippe namn att lägga på minnet, förklarar Catomeris.
De kandidater man bör hålla koll under vintern och våren är givetvis Republikanernas nyligen utsedde kandidat François Fillon och Nationella Frontens Marine Le Pen. Dessa båda är storfavoriter. Men även vänsterpartiets (Front de gauche) Jean-Luc Mélenchon, och dessutom mannen det skrivits massor om i franska medier under hösten – Emmanuel Macron.
– Som en outsider finns denna före detta ekonomiminister, som tidigare suttit i Hollandes regering.
”Osäkerhet kring Macron”
Macron är inte längre medlem i Socialistpartiet, utan företräder nu den politiska rörelsen ”En marche!” som han själv grundat. Och även om att det mesta tyder på att det sent i vår ändå kommer stå mellan Fillon och Le Pen så vill SVT:s Christian Catomeris flagga för att denne snart 39-årige ex-minister.
– Just nu ligger Macron trea i mätningarna, men det finns en osäkerhet vad gäller honom. Man vet inte riktigt hur han kommer klara sig i ett större val.