Varje vecka vloggar Jens Burman och bjuder in till att följa hans träningar och vardag som längdskidåkare. Men en av hans senaste videor fick ovanligt stor uppmärksamhet.
– I videon testade jag några kinesiska godissorter och vad jag hört är det ganska populärt där borta, så det kan vara en del av förklaringen till varför den blev så stor, säger Burman till SVT.
Klippet laddade han upp på Youtube, men ett par dagar senare fick Burman nys om att det finns på kinesiska videoplattformen Bilibili, efter ett meddelande på Instagram.
I hans egen videoversion, som är drygt 13 minuter lång, förekommer både positiva och negativa kommentarer kring hans upplevelser i OS-byn i Peking. Men i den kinesiska versionen, som är åtta minuter lång, är bara de positiva bitarna kvar. Resten har redigerats bort.
– Jag gjorde ingen video för att ge kritik och för mig spelar det egentligen ingen roll, men man får ju en liten inblick i hur de censurerar saker.
En form av censur
Enligt Fredrik Fällman, docent i sinologi, kan man kalla det här för en form av censur men att det inte riktigt är jämförbart med om Burman skulle sagt något direkt kritiskt mot den kinesiska regimen.
– Det skulle kunna tänkas att något Burman-fan lagt ut videorna och då tagit bort sådant som hen antar skulle kunna censureras. Det behöver inte vara någon myndighet som gjort det. Denna typ av självcensur är oerhört vanlig och de flesta kineser har gjort sådana överväganden någon gång, för att själva vara på den säkra sidan, säger han till SVT.
På grund av rättighetsskäl kring OS-material har SVT inte möjlighet att visa klippen ur vloggen