SVT:s utsända Samir Abu Eid och Niclas Berglund inne i det krigshärjade Syrien. Foto: Niclas Berglund/SVT

Chatt med Samir Abu Eid och Niclas Berglund

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Niclas Berglund chattade från den turkiska gränsen till Syrien.

Nadia: Hur många kurdar som har lämnat Kubani nu? och är det bara kurdar som bor där?

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Nadia, det är svårt att veta exakt men häromdagen var det över 160 000. De flesta är kurder.

BirgitJ: Tack för edra gripande, förfärliga reportage från det helvete som pågår i Syrien! Kort fråga till er båda: Hur klarar ni er mentalt efter detta uppdrag? Kan ni båda umgås normalt med era familjer, dvs ha ett normalt liv? Personligen är jag förtvivlad över vad jag ser på TV, umgås själv också med människor från krigszoner – det är fullkomligt hjärtskärande och jag känner stor vanmakt.

Niclas Berglund, fotograf: Hej BirgitJ. Man blir självklar påverkad, det är jobbigt att se hur människor far illa men jag och samir pratar mycket med varandra om vad vi är med om och hjälps åt att bearbeta saker vi är med om.

Anders: Drar hotet från ISIS alla andra närmre varandra? Kan de samlas under gemensamhet och tona ned skillnaderna?

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Anders. Nej, i Syrien är situationen väldigt komplex och splittrad. Rebeller i norra Syrien strider både mot IS och regimen.

Anna-Lena Andersson: Är det riskfyllt att fara till Turkiet på semester nu? Till Alanya. Vad råder ni? Tack!

Niclas Berglund, fotograf: Hej Anna-Lena. Det är ingen fara, du kan åka dit på semester. Hoppas du får det härligt

samir: Var ifrån får terrorister vapen 

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Samir, mycket av de tunga vapen som IS nu har, som stridsvagnar, erövrade de från den irakiska armén i somras. 

Ali Abdelsaid: Kan du liksom svensk media sluta kalla ISIS för Islamiska Staten? Att ni kallar de för Islamiska Staten innebär att ni också erkänner de. De är terrorister inget annat och då ska de kallas för terrorister.

Niclas Berglund, fotograf: IS, ISIS, daech, ISIL terrororganisationen har många namn. Vi väljer att kalla dom islamiska staten IS. 

Nils: Samir, Du är en av svt:s bästa reportrar och därmed absoluta världsklass. alltid intressant att se din reportage/kommentarer. Men, var försiktig! Det ser nästan ut som att du gör dina reportage med livet som insats. Hur ser du på din egen säkerhet vs det viktiga arbetet med att rapportera vad som sker? 

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Nils. Tack för berömmet! Jag tänker mycket på vår säkerhet, vi har duktiga medhjälpare i länder vi reser i. Men jag tycker också det är viktigt att vara på plats och rapportera, trots rikserna.

Kalle: Varför gör inte FN eller andra organisationer något för att hjälpa kurderna och andra utsatta av IS?

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Kalle, det är precis vad alla kurdiska flyktingar också frågar. Framför allt beror det på att FN:s säkerhetsråd är splittrade, t ex är ju Ryssland emot USA och koalitionen bombningar av IS i Syrien. Och så länge säkerhetsrådet är splittrade blir det inga resolutioner.

Ali: Niclas, du tar så gripande bilder. Hur är de att fota människor i nöd?

Niclas Berglund, fotograf: varje situation är ny och jag blir berörd varje dag jag möter nya m'änniskor som är i nöd. Jag försöker hjälpa dessa människor genom mina bilder.

Sami Yacob: hej både samir och niclas, jag skulle fråga er om hur situationen är hos de kristna minoriteter som befinner sig i dessa områderna? jag skulle gärna veta, tack

Niclas Berglund, fotograf: Jag var i Arbil för någon månad sen och träffade många flyktingar där och situationen är väldigt allvarlig för dessa människor

Philip K: Jag håller med Nils. Dina reportage är i klass med de som visas i de allra bästa brittiska och amerikanska medier! Tänk på din säkerhet och tack för din insats! Philip K

uffe: Hej Jag antar att enda sättet att stoppa kriget är att slå ut Islamiska Staten? Vem/vilka leder ”IS” ? Strider även kvinnor för ”IS”? 

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Uffe, IS ledare är irakiern Abu Bakr Al Baghdadi som först var med i Al Qaida i Irak och stred mot USA:s styrkor efter Saddam Hussein fall. Det finns kvinnor inom IS men jag har inte sett eller hört talas om några kvinnliga krigare.

Ahmed : Kommer Turkiet att bli inblandat i kriget?

Niclas Berglund, fotograf: Svårt att säga Turkiet tog beslut idag om att ev. godkänna att skicka in marktrupper.

nils: Hej, vem finansierar IS? Ni diskuterar aldrig den frågan. Varför? Att föra krig kostar pengar. Mat, vapen mm. Vore väl bäst att fokusera på bidragsgivarna?

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Nils, dels kontrollerar de oljefält i Irak och Syrien, dels finansieras de av rika privatpersoner och stiftelser i Gulfen. Koalitionen mot IS vill bl a försöka stoppa pengaöveringar till IS.

Ali Abdelsaid: Kan du Nicklas tala om för mig varför ni väljer att kalla de för Islamiska staten (observera att ni använder aldrig förkortningen verbalt)? Varför inte fortsatt kalla de för ISIS så som du från början kallade sig själva?

Niclas Berglund, fotograf: De ändrade sitt namn från Islamiska staten i Irak och Syrien ISIS till det vi nu använder oss av Islamiska Staten IS, och vi använder förkortningen IS verbalt också. Varje dag vi jobbar.

Nawal Södertälje: Hej Samir och Niclas, Tack så mycket för ert strålande jobb. jag undrar hur många grupper som strider i syrian ?

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Nawal. Tack! De finns hundratals grupper som strider i Syrien. Det finns t o m uppgifter om att det kan vara över 1000 grupper.

Mats: Tror ni att Turkar och kurder kommer närmare varandra nu när de kanske måste kämpa sida vid sida? Satt bredvid en Turk på Adanaplanet som inte ens tycktye att kurder var människor. Det verkar behövas mycket för att föra turkar och kurder närmare varandra....

Niclas Berglund, fotograf: Hej det är så klart svårt att säga, men som du skriver så är det väldigt infekterat

Amin: Ska ni resa till Iraq? det är mycket som händer där i Bagdad.

Niclas Berglund, fotograf: hej, vi har planer på Bagdad nästa vecka!

Philip: Samir Abu Eid, Du är förmodligen den ende svenske utrikesreportern som håller absolut högsta världsklass! Du hör hemma på BBC World eller CNN. Tack för dina reportage ! Philip

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Philip – tack för de uppmuntrande orden. Jag kämpar på.

Hampus Söderström: Hej Samir och Niclas! Tack för ert fantastiska arbete. Tror ni att det finns någon sannolikhet att IS, när de har erövrat hela Syrien och Irak, väljer att även gå över den turkiska gränsen? Deras slutgiltiga mål lär ju vara att upprätta ett muslimskt kalifat som inbegriper en stor del av världen, däribland Turkiet. Att Turkiet är ett NATO-land är väl knappast något som dessa terrorister bryr sig om.

Niclas Berglund, fotograf: Jag tror att om dom tar så mycket mark så kommer dom gå vidare in i turkiet och vidare därefter, det är deras ambition tyvärr. Att dom är ett NATOland spelar mindre roll 

Benke: Hej. Hur stort uppskattar att hjälpbehovet är i området ni befinner i?

Niclas Berglund, fotograf: Hej, hjälpbehovet är enormt

Mats: Tror ni att Turkar och kurder kommer närmare varandra nu när de kanske måste kämpa sida vid sida? Satt bredvid en Turk på Adanaplanet som inte ens tycktye att kurder var människor. Det verkar behövas mycket för att föra turkar och kurder närmare varandra....

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Mats, jag tror du har rätt. De står väldigt långt ifrån varandra, de har ju utkämpat ett lågintensivt krig mot varandra i 30 år. I de kurdiska sydöstra delarna av landet är det väldigt spänt men i t ex Istanbul är det bättre.

anna: Hej! Tack för att ni rapporterar om vad som händer där nere! Det känns väldigt frustrerande att bara sitta och titta på människor som lider! Finns det någon hjälporganisation ? Vad kan omvärlden göra mer?

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Anna, det finns flera hjälporganisationer som är aktiva här. Läkare utan gränser, Röda Korset, Rädda Barnen m fl. Hjälpbehovet är enormt stort.

Jennie: Hur är det med flygplatser och turistmål? Om nu Turkiet är rädd för terrordåd ?

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Jessica, Turkiet är relativt säkert (speciellt om man jämför med andra länder i Mellanöstern) men det finns en oro nu för terrorattentat.

Erland: Hej! Tidigare har rapporterats om hur ISIS intar städer, dödar alla män och för bort alla kvinnor. Vet man något om vad som hänt med dessa kvinnor efter att de förts bort?

Niclas Berglund, fotograf: Man vet inte säkert vad som hänt med alla, det är många historier som flyktingar bär med sig.

Ahmed : Kommer Turkiet att bli inblandat i kriget?

Samir Abu Eid, korrespondent: Hej Ahmed. Turkiets parlament har idag godkänt att militären kan ingripa mot  IS i Irak och Syrien. Men försvarsministern säger samtidigt att ingen ska förvänta sig omedelbara aktioner. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.