Tre ödesval väntar Angela Merkel på söndag Foto: AP/TT

Chock för Merkel: Extremparti gick kraftigt framåt

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet var väntat men blev ändå en chock. I kommunalval i den tyska delstaten Hessen kom det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AfD) på tredje plats. Och om sex dagar väntar tre ödesval för förbundskansler Merkel. En stor förändring av det politiska landskapet i Tyskland är på väg.

AfD fick 13,2 procent av rösterna i Hessen (6,1 miljoner invånare). Partiet har gått framåt kraftigt i hela Tyskland. I slutet av februari februari låg partiet på elva procent vid parlamentsval i hela Tyskland, enligt en mätning som public service-sändaren ARD genomfört.

AfD hade stora framgångar i en del av Hessens större städer: Frankfurt, Kassel och huvudstaden Wiersbaden. Enligt en opinionsmätning i slutet av februari kunde 17 procent av tyskarna principiellt tänka sig att rösta på AfD, enligt Bild am Sonntag. När den undersökningen gjordes var läget det att AfD mellan januari och februari sjunkit från tolv till tio procent för hela landet.

Större än tidigare

Siffrorna i Hessen (huvudstad Wiesbaden) är oroande för den kristdemokratiska regeringschefen Angela Merkel. Visserligen blir hennes CDU fortfarande största parti, men tendensen att AfD ökar visar på en ny utveckling i Tyskland. Och på söndag hålls alltså tre viktiga delstatsval, som kan kallas ödesval för Merkel.

Det har funnits högerextremistiska och nynazistiska partier som fått representation i valda församlingar tidigare, men siffrorna över hela landet är nu större än de i regel har varit för de tidigare partierna.

Det är efter hennes gest att ignorera EU-regler och släppa in flyktingar som var strandsatta i Ungern som hon och CDU allt mer hamnat i knipa.

Hennes CDU förlorade fem procent i Hessen. I den landsomfattande ARD-mätningen gick dock CDU upp en procent.

Vägrar införa övre gräns

Men nervositeten och spänningarna är stora i CDU. Särskilt förhållandet till CDU:s bayerska systerparti CSU är ansträngt. Merkel utsätts för en stark press från partikamrater som fruktar katastrofala siffror i kommande val.

Merkel vägrar att införa en övre gräns för hur många flyktingar man kan ta emot. Detta är en av de största stridsfrågorna. Och 63 procent anser att en sådan gräns ska införas, enligt ARD:s mätning.

Den 13 mars är det delstatsval i tre tyska stater: Baden-Württemberg (huvudstad Stuttgart, 10,5 miljoner invånare), Rheinland-Pfalz (Mainz, 4 miljoner) samt i östtyska Sachsen-Anhalt (Magdeburg, 2,3 miljoner invånare).

Obehagliga siffror

Enligt opinionsmätningarna blir CDU fortfarande störst i Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt, däremot ser De Gröna ut att bli störst i den största delstaten, Baden-Württemberg.

Siffrorna för AfD är ändå obehagliga inte bara för Merkel utan för alla de etablerade partierna.

De senaste tre mätningar i Baden-Württemberg visar att AfD kan få 9-13 procent, i Rheinland Pfalz 9-10 procent och i Sachsen-Anhalt 17-19 procent. I Sachsen-Anhalt är AfD större än socialdemokraterna, SPD.

AfD – Alternative für Deutschland – är ett parti som bär det grundades kallades ett ”professorsparti”. Antalet akademiker i ledningen var högt. Vad man framför allt protesterade mot var euron och EU.

Maktövertagande

Men det skedde ett maktövertagande i partiet och främlings- och invandrarkritiska röster fick övertaget i partiet. Samtidigt som flyktingströmmen förra sommaren ökade, började också partiet öka i opinionsmätningarna.

För Merkel kommer både kommunalvalssiffrorna i Hessen och opinionssiffrorna i de tre andra delstaterna mycket olägligt.

Merkels egna popularitetssiffror visade visserligen på en ordentlig ökning häromveckan. Hon ökade med åtta procentenheter: 54 procent var nöjda med henne, enligt ARD:s mätning. Men missnöjet i hennes parti är ändå stort, särskilt bland de valda politikerna.

Medgav deltagande i attack

ARD:s opinionsmätning visade också att 59 procent är missnöjda med hennes flyktingpolitik, medan 39 procent är nöjda eller mycket nöjda. 83 procent skäms för de övergrepp mot flyktingar och flyktinganläggningar som ägt rum.

AfD:s ledare Frauke Petry gjorde ett uppseendeväckande medgivande i en tv-debatt. Hon erkände att AfD-medlemmar hade deltagit i en uppmärksammad attack mot flyktingar i östra Tyskland. Senare tog hon tillbaka sitt yttrande.

I en intervju i Bild am Sonntag på söndagen sade Merkel att hon vara beredd att delta i en debatt med företrädare för AfD. Hon sade att det var ett parti som inte förde människor samman utan som bara splittrade och underblåste fördomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.