Chockat Marocko söker svar på orsaken till kvinnomorden

Publicerad

Det brutala terrordådet i Höga Atlas den 17 december, då två skandinaviska kvinnor hittades mördade, har chockat Marocko. Nu höjs röster i landet som kräver eftertanke och självrannsakan. Hur kunde det ske?

I en video som publicerades på sociala medier strax före morden ses de fyra huvudmisstänkta männen svära trohet till IS. Tidigare i höstas höjdes risken för terrordåd i Marocko, bland annat på grund av återvändande IS-krigare.

Men sociologen och forskaren Mohamed Sammouni lyfter även fram inhemska faktorer som bidrar till att skapa en grogrund för extremism i Marocko. Han pekar på ett brett socioekonomiskt utanförskap och en marginaliserad landsbygd, men också ett bristande utbildningssystem.

– Under 1970-talet och kung Hassan II var det en del av maktens strategi att knäcka det politiska motståndet genom att ta bort filosofi och antropologi från universiteten. Dessa ämnen ersattes med islamiska studier, ledda av wahhabistiska* professorer som studerat i Saudiarabien, säger Mohamed Sammouni.

– Beslutet har bäring ända in i nutid. Än i dag har vi ett skolväsende som uppfostrar ungdomen till får i stället för tänkande individer.

Kulturella spänningar

I regioner som Höga Atlas, där dubbelmordet inträffade, finns också en kulturell spänning. Området domineras av berberkulturen Amazigh, Nordafrikas ursprungskultur. 

Men ett allt högre tryck från religiösa ledare har skapat barriärer mellan människor som tidigare levt sida vid sida, säger Mohamed Sammouni.

– Det finns folk i området här som har blivit utsatta för hot från imamerna i moskéerna, även statliga moskéer. De försöker bland annat tvinga fram förbud mot olika riter som är en del av Amazigh-kulturen, och får människor att tro att de har rätt medan alla andra har fel.

”Ingen slump att de mördade var kvinnor”

Marocko har en välutvecklad säkerhetstjänst, vilket är en av orsakerna till att terrordåd är ovanliga i landet. Den hårda antiterrorlagstiftningen, som skärptes i sviterna av en serie bombdåd i Casablanca 2003, gör bland annat att religiösa ledare och andra som uppmanar till terrorism riskerar långa fängelsestraff.

Men för kulturjournalsiten Fedwa Misk är det inte de uppenbara uppmaningarna till våld som är mest skadliga.

– Det är banaliseringen av en subtilt våldsam och ofta misogyn retorik som gör mig rädd på riktigt. Vi hör ibland imamer som pratar om kvinnor som inte bär slöja, till exempel, som horor som förtjänar vad de än utsätts för.

Att de mördade turisterna i Imlil var just kvinnor är ingen slump, säger Fedwa Misk.

– Våldet mot kvinnor och kvinnohatet är tyvärr en verklighet i Marocko, och det har hittat en hemvist i den religiösa extremismen.

* Wahhabismen är en strikt fundamentalistisk tolkning av koranen som har sina rötter i Saudiarabien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.