Christoffer Wendick: Stridsvagnar skulle leda kriget in i en ny fas

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen samlas länder som förser Ukraina med vapen för att diskutera det framtida militära stödet till landet. Det främsta önskemålet från ukrainskt håll är stridsvagnar av den tyska modellen Leopard 2. En sådan leverans skulle leda kriget in i en ny fas, menar SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

– Det är den frågan som Tyskland har brottats med, att man skulle bidra till ett anfallskrig, säger han. 

De centrala punkterna som kommer att diskuteras under fredagens möte på flygbasen Ramstein i Tyskland är vad som ska skickas till Ukraina och när. Högt på dagordningen står även frågan om stridsvagnar – något som efterfrågats från ukrainskt håll och som hittills varit en känslig fråga för Tyskland.

– En stridsvagn är en slägga, en murbräcka, som framför allt används i ett offensivt syfte, och då handlar det om att hjälpa Ukraina att vinna kriget och inte bara att försvara sig. Då går kriget in i en ny fas, säger Christoffer Wendick.

Kriget i Ukraina

President Volodymyr Zelenskyj har försäkrat att man inte kommer att använda stridsvagnarna till offensiva ändamål, utan för att kunna försvara sig och återta de områden som Ryssland ockuperat.

”Tyskland är som en bromskloss”

Polen och Storbritannien är exempel på två av flera länder som vill skicka stridsvagnar till Ukraina, men eftersom fordonen är tillverkade i Tyskland krävs först ett tyskt godkännande.

– Tyskland är som en bromskloss och blockerar det som många länder vill, säger Wendick.

Under fredagsförmiddagen uppgav Polens vice utrikesminister Pawel Jablonski att man är redo att “frångå standardförfarandet” och därmed skicka Leopard 2 utan Tysklands godkännande.

Försvarsexperten: Handlar om att återta områden

Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan, menar att stridsvagnar skulle skapa möjligheter för Ukraina att ta tillbaka ockuperade områden.

– Det börjar likna ett skyttegravskrig som under första världskriget och de behöver ha tyngre vapen för att kunna bryta det ryska försvaret och gå på offensiven på riktigt, inte bara på någon kvadratkilometer här och där, säger han. 

Skulle stridsvagnar ge möjligheten för Ukraina att återta Krim?

– Det går naturligtvis att återta hela det ockuperade området även på Krim, men jag tror att huvudfokus ligger på Donbas och Luhansk.

Tyskland kommer möta kravet

Både Christoffer Wendick och Rein Pella tror att Tyskland kommer att gå övriga länder till mötes vad gäller stridsvagnsleveransen.

– Jag tror att Tyskland kommer gå med på att andra länder får skicka Leopardstridsvagnar i ett första steg. Efterhand kommer man nog också att skicka egna stridsvagnar. Det kan ske i två steg, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet