Cèline Andréhn bor och jobbar i Paris, där masstrejkerna är inne på sin andra dag. Foto: AP/TT/Privat

Cilène bor i Paris: ”Aldrig sett så många kravallpoliser”

Publicerad

Masstrejken i Frankrike, som utlysts i protest mot regeringens pensionsreform, är inne på sin andra dag. Tåg, flyg och skolor har i stor utsträckning ställts in. Svenska Cilène Andréhn, som bor och arbetar som gallerist i Paris, vittnar om en spänd stämning i staden.

– Det är mycket adrenalin i luften, säger hon till SVT Nyheter.

Andréhn bor nära Place de la République i Paris centrala delar. Hon säger sig aldrig ha sett så många kravallpoliser under de sju år hon av och till bott i Paris.

– Det känns som tusentals. Rader av stora piketbilar bildar massiva väggar på båda sidor av boulevarderna. Det är en speciell stämning, det är mycket adrenalin i luften, säger hon.

– Poliserna ser ut som tagna ur en superhjälteserie i sin kravallutrustning. Alla bara väntar på att något ska hända.

Mer sympati

Sedan Gula västarna inledde sina protester för ett år sedan är Parisborna vana vid synen av kravallpoliser, men enligt Andréhn är allmänhetens attityd annorlunda inför den pågående strejken.

– Under Gula västarnas protester var det mer upploppsstämning, mer ilska. Nu är folk ganska sympatiska med de strejkande. Det klagas inte så mycket, säger hon.

Själv promenerar Andréhn till sitt jobb och drabbas inte av den inställda kollektivtrafiken, men det märks av på andra håll.

– Min dotter studerar på Sorbonne och där får de lärare som bor längre bort övernatta på hotell. Det bekostas av arbetsgivaren.

Tros bli långvarig

Frankrike är det land i världen där det strejkas mest, men även med franska mått mätt tros den pågående strejken bli mycket omfattande.

– Många här tror att den kommer vara länge. Men facken har varit väl förberedda, de har annonserat strejken i god tid så att många kunnat ansluta sig. Det finns en känsla av att de franska fackförbunden inte är uträknade, säger Andréhn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.