USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton under ett deltagande på the Atlantic festival i oktober 2018. Foto: TT

Clinton: Minska EU-invandringen

Uppdaterad
Publicerad

Europa måste dra ner på invandringen om man ska få bukt med den populistiska våg som lett till brexit och Donald Trumps styre. Det är budskapet från Hillary Clinton i en intervju med brittiska The Guardian.

– Jag beundrar den väldigt generösa och medkännande linje som ledare som Angela Merkel följt. Men man kan säga att Europa har gjort sin del, säger Clinton, som förlorade presidentvalet i USA 2016 mot Trump.

– Ett mycket tydligt budskap måste sändas – ”vi kommer inte att kunna fortsätta att erbjuda skydd och stöd”.

I samma artikel – ingående i en reportagesatsning Londontidningen kallar Den nya populismen – får hon delvis medhåll från Tony Blair.

– Man måste hantera de legitima problemen och ha svar på dem, säger den brittiske expremiärministern.

– Därför kan man inte ställa upp i val i Europa i dag utan att ha en stark position vad gäller immigration, eftersom folk är oroade.

– Man måste ta itu med de problemen. Om du inte tar itu med dem, ja då lämnar du ett stort utrymme för populisterna att marschera in i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.