• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Benjamin Radford

Clownexpert: Det ligger bakom hysterin

Uppdaterad
Publicerad

Clownepidemin har spridit sig från USA ända till Sverige, någonting som till och med Anders Ygeman (S) tvingats kommentera. Men vad är grejen egentligen? Benjamin Radford har skrivit boken Bad Clowns har svaren.

Det här är inte världens första clownkris. Redan på 1980-talet säger författaren och folkloristen Benjamin Radford att barn i Massachusetts , USA hävdade att de förföljdes av clowner i skåpbilar. För tre år sen i Storbritannien skedde en clownkris då läskiga clowner syntes runtom i landet strax innan Halloween.

Viralitet en stor faktor

Men dagens clownlarm är annorlunda menar Radford. I dag lever vi i en sociala medier-värld där vad som helst kan bli viralt.

Clownskräcken

– Om det här hade hänt för 20 år sen hade det kanske rapporterats i lokala medier, men i dag kan rykten flyga runt världen inom loppet av några timmar. Vi lever i en så pass uppkopplad värld att sådant här inspirerar härmapor. De första clown-rapporteringarna började i Greeneville, South Carolina för ungefär sex veckor sen. Därifrån spred det sig till andra städer och länder.

Främling bakom mask är läskigt

Varför är clowner läskiga?

– Ett av skälen är för att de bär ansiktsmask – antingen målas ansiktet med vit färg, eller så har man på sig en fysisk mask. Folk blir rädda och nervösa när de ser främlingar med ansiktsmask. Det är denna anonymitet – vem som helst kan finnas bakom masken. Dessutom innebär anonymitet en brist på ansvarsskyldighet – om clownerna gör något dåligt kan man inte direkt identifiera dem.

– Ett annat skäl är för att det finns något övernaturligt över clowner. Även om vi vet att clownen är en person – inte ett träd eller en bil eller nåt – så har de uppenbarligen magiska krafter. De kan trolla, de gör ballongdjur, de bär blommor som sprutar vatten och har ett gäng kompisar som kan kliva ur en väldigt liten bil. Det finns udda aspekter till deras personlighet och uppträdande som många tycker är suspekt.

Vem är ur-clownen?

Benjamin Radford är inte överraskad att clownfenomenet har spridit sig – men han är överraskad att det har spridit sig så pass långt.

– Jag kände alltid på mig att nya clownkriser skulle uppstå, men jag trodde aldrig det skulle sprida sig så långt som Australien, Sverige och Storbritannien. Jag tror att clownernas framfört beror framför allt på sociala medier. Tonåringar i Stockholm eller Kapstaden eller London kan se clown-klipp på sociala medier och imitera.

Du nämner härmapor och imitatörer – men vem är ur-clownen?

– Det är en väldigt bra fråga. Onda clowner är populära – vi har sett dem som Jokern ur Batman och Pennywise i Stepehen Kings roman, It, till exempel. Jag är säker på att det finns onda clown-varianter i Sverige också. De är luriga figurer – precis som djävulen. Clownkaraktären har alltid haft ett ondskefullt drag. Därmed tycker jag inte det är konstigt att folk gör det till ett roligt hyss. Onda clowner finns i vårt gemensamma medvetande på grund av populärkultur. Därför överraskas jag inte att man tar på sig en clownkostym för att busa lite, säger Benjamin Radford.

Trump-oro leder till clownkris

Radford menar att det finns en till faktor i dag som gör den nuvarande clownkrisen unik: det historiskt polariserande presidentvalet i USA. Clownkrisen är ett uttryck för en slags kollektiv ångest hos den amerikanska befolkningen, menar Radford.

– En del av detta drivs på av samhällsångest – inte bara från clownerna själva men även från dem som rapporterar om det. Vi är mitt uppe i ett historiskt omtvistat presidentval. Många är rädda för vad som kommer hända om Trump väljs till president, och till en mindre grad Clinton.

Han tillägger att den nuvarande sociala och kulturella kontexten i USA bidrar till clownfenomenet. Om man hörde ett rykte om att en clown hotar en skola för tio år sen skulle man skratta. I dag tar man det väldigt seriöst, enligt Radford.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet