Det krävs för att Ryssland ska ta till kärnvapen – ”Osäkerheten har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har på senare år ändrat sin kärnvapenstrategi i en mer offensiv riktning. Samtidigt har Kreml den senaste tiden varnat för att man kan ta till kärnvapen i kriget mot Ukraina. Hoten är inte nya, men situationen är allvarligare nu, menar Rysslandsexperten Martin Kragh.

– Oförutsägbarheten har ökat på ett sätt som är alarmerande, säger han i Aktuellt.

Från att ha haft en mer defensiv policy för kärnvapenanvändning har Ryssland, sedan Putin kom till makten, justerat policyn vilket gjort den mer öppen för tolkning.

Annekteringen av fyra ukrainska regioner har ytterligare spätt på omvärldens oro för att kärnvapen skulle kunna användas i kriget. Detta eftersom Kreml nu uppgett att de betraktar angrepp mot de ockuperade områdena som ett angrepp mot Ryska federationen.

Kriget i Ukraina

”Höjt insatserna”

– Putin har snart använt alla pilar han har i sitt koger. Han har nu eskalerat, försökt annektera dessa territorier han inte fullt ut kontrollerar och hotat med kärnvapen på ett sätt han gjort tidigare, men inte i den här kontexten, säger Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier.

– Vi är i en situation där Putin har höjt insatserna. Oförutsägbarheten har ökat på ett sätt som är alarmerande, säger Kragh.

Krigsvetaren Oscar Jonsson, verksam vid Försvarshögskolan, är inne på samma spår.

– Jag tror att sannolikheten är låg men den är högre än den var för några veckor sedan. När det gäller kärnvapen är det skrämmande nog, säger Jonsson.

Se hur Rysslands kärnvapenstrategi har förändrats genom åren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet