Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas det finsk-svenska försvarssamarbetet när Natoprocessen drar ut på tiden? SVT:s Andreas Öbrink listar tre områden som påverkas av fördröjningen. Foto: Johanna Waak och Anders Wiklund/TT

Då kan Turkiet och Ungern rösta om Sveriges Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Det turkiska utrikesutskottet har godkänt Sveriges ansökan om att gå med i Nato, men det lär dra ut mer på tiden innan allt är klart. Turkiets parlament ska nu hålla stängt några veckor, och det ungerska parlamentet samlas igen i februari.

På annandag jul röstade utrikesutskottet i det turkiska parlamentet ja till Sveriges Natoansökan. För att Sverige ska bli godkänd som Natomedlem måste dock generalförsamlingen i det turkiska parlamentet säga ja, samma sak gäller för det ungerska parlamentet.

Igår tog det turkiska parlamentet ledigt, det innebär att man inte kommer att godkänna Sveriges ansökan innan årsskiftet. Parlamentet håller stängt till den 15 januari, så med andra ord lär ingen omröstning om Sveriges ansökan ske i Turkiet innan dess i alla fall.

För närvarande har man inte berättat när frågan om Sveriges ansökan kommer att tas upp för omröstning. Mycket talar dessutom fortfarande för att man från turkisk sida vill ha en uppgörelse med USA om de F16-flygplan man vill köpa innan det blir aktuellt att ge ett slutgiltigt grönt ljus.

Inga tecken på extra sammanträde

Ungern måste också ta ställning till Sveriges ansökan. Det ungerska parlamentets ordinarie vårsession inleds i februari. Parlamentet kan kallas in extra vid behov, men just nu finns inga tecken på att det är på gång.

Ungern har tidigare sagt att man inte vill vara sist med att godkänna Sverige och Finland som nya medlemmar, för finsk del innebar det att man röstade ja i slutet av mars.

Sverige ansökte om medlemskap i Nato den 18 maj 2022, sedan dess har det gått ungefär 19 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.