- Klockan 02 tog Omar Mateen, 29, upp sitt halvautomatiska gevär AR-15 och började skjuta på gayklubben Pulse Club. En polis, som arbetade som säkerhetsvakt på klubben, hamnade i skottväxling med gärningsmannen.
- Händelsen utvecklades till ett gisslandrama på klubben, där cirka 320 personer befann sig.
- Gärningsmannen Omar Mateen ska enligt vittnen ha skjutit vilt omkring sig.
- Tre timmar senare gick polisens insatsstyrka in i klubben och sköt ihjäl gärningsmannen. Polisen körde ett bepansrat fordon genom en dörr för att hjälpa människor att ta sig ut.
- 49 personer är bekräftat döda i attacken och 53 skadade vårdas på sjukhus. Sex kirurger har kallats in från andra sjukhus för att hantera alla skadade.
- Gärningsmannen är identifierad som 29-årige Omar Mateen från Fort Pierce i Florida. Han ska innan dådet ha ringt larmnumret 911 och svurit trohet till IS.
- Terrorgruppen har inte officiellt tagit på sig dådet, men källor till IS-driven media säger att Mateen var en ”IS-kämpe”. Även president Obama och presidentkandidaten Trump pratar om terror.
- Mateens exfru har beskrivit honom som en hatisk och homofobisk hustrumisshandlare som led av bipolär sjukdom. Hans pappa har beskrivit hur dådet har sitt ursprung i att han sett två män kyssas.
- Terrordådet i Orlando är den dödligaste masskjutningen i USA:s moderna historia.
- Svenska UD har i nuläget inga uppgifter om att svenskar ska ha dödats eller skadats vid attacken.
- Masskjutningen krävde totalt 50 liv, inklusive gärningsmannen, uppger Orlando-polisen på en presskonferens. 48 av de 49 offren för skjutningen har blivit identifierade och anhöriga till 24 av dem har blivit underättade.
- FBI menar att det inte finns några tecken på att gärningsmannen ska ha haft kontakt med andra terrorister eller ingått i något känt nätverk.
Dådet i Orlando: Detta har hänt
Minst 50 personer, inklusive gärningsmannen, dödades vid den blodigaste masskjutningen i USA:s historia. Det här vet vi just nu.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.