Dalal Khalaf rymde mitt på dagen från IS-terroristerna. Foto: Pernilla Edholm

Dalal Khalaf rymde från IS-terroristerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre månader som fånge hos IS rymde Dalal Khalaf från terroristerna.

– Jag vet inte var styrkan kom ifrån. Men jag rymde själv mitt på dagen, säger hon till SVT Nyheters Mellanösternteam på plats i Irak.

Sommaren 2014 tog terroristerna i Islamiska Staten, IS, över stora delar av Irak.

Bilderna av hur förtvivlade yazidier sökte skydd på Sinjarberget spreds över världen. I dag, mer än ett år efter att IS lämnat Irak, saknas fortfarande tusentals människor efter folkmordet.

Terroriströrelsen IS

Tusentals avrättades

Vi träffar Dalal Khalaf i en by på Sinjarberget. Hon föddes och växte upp här, men i dag är hon på besök hos en släkting. Precis som många andra yazidier som överlevt IS fångenskap bor Dalal Khalaf i dag i tält högt uppe på berget, eftersom hon inte känner sig trygg nere i staden vid bergets fot.

Dalal Khalafs familj överraskades av IS. När terroristerna kom till Sinjar försökte de fly. Men terroristerna låg i bakhåll och hela familjen togs till fånga.

– De skilde kvinnor, män och barn åt. Först höll de oss i en skola i flera dagar. Tusentals män och äldre kvinnor avrättades, berättar hon.

Eftersom yazidierna varken är kristna eller muslimer såg terroristerna det som tillåtet att avrätta männen och ta kvinnorna som sexslavar. Dalal Khalaf såldes på en marknad i Mosul. Men efter några månader lyckades hon rymma.

– Jag kom till en familj i Mosul som var vänliga mot mig. Med hjälp av dem lyckades jag komma i kontakt med min familj, som köpte mig fri.

Yazidisk gravplats, men även en plats att önska sig ett barn. Varje knut i träder en önskan om ett nytt liv. Foto: Pernilla Edholm

Familjer pressas att betala

Många av de yazidier som fortfarande saknas efter IS attack tros ha dödats. Under vår resa i Sinjar ser vi flera massgravar. Omärkta gräsbevuxna jordhögar med staket runt om.

Men än i dag återvänder yazidier från IS fångenskap. Aktivisten Shirin Shinavand har varit med och förhandlat om att få ut 52 personer de senaste åren. En av dem hon just nu arbetar på att befria är Dalal Khalafs lillasyster. 

– Det är ett svårt dilemma att familjer pressas att betala för att terroristerna ska ge tillbaka våra barn. Men hur ska vi göra? Världen övergav oss när IS kom. Skulle inte du betala för att få tillbaka din dotter eller din syster, säger Shirin som till vardags arbetar som sjuksköterska i Sinjar.

Aktivisten Shirin Shinavand hjälper familjer att lokalisera och köpa tillbaka sina familjemedlemmar från IS. Foto: Pernilla Edholm

Fredspriset ger hopp

I dag välkomnas yazidiska kvinnor som varit bortförda tillbaka till gruppen. En revolution inom yazidiernas religion som kommit till efter IS attack. Tidigare skulle kvinnorna ha förskjutits.

Årets mottagare av Nobels Fredspris Nadia Murad har gjort mycket för att sätta ljus på yazidiernas situation. Dalal Khalaf säger att priset har skapat ett hopp i Sinjar. 

– Nadia är en överlevare precis som vi andra. Och vi vill berätta vår historia. Det är viktigt att vår historia finns kvar och inte glöms bort.

Det finns minor i ruinerna och många törs inte återvända av rädsla att IS ska komma tillbaka. Foto: Pernilla Edholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet