39-årige Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister för socialistpartiet, har gjort något som få trodde var möjlig. Han slog sig fri från socialistpartiet och skapade sin egen rörelse ”en marche”. Han segrade i första omgången och om några veckor kan han vara Frankrikes president. Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S) kallar honom sin vän.
– Jag känner honom ganska väl. Vi fann varandra lite grann när han var ekonomiminister och jag var näringsmininster. Vi träffades ganska ofta i Paris och har fortsatt hålla kontakten via sms, även efter det att han slutat som minister, säger Mikael Damberg till SVT Nyheter.
LÄS MER: De gör upp om presidentposten
Zlatan, digitalisering och politik
Damberg kallar Macron en spännande person. Och det verkar som de klickade med varandra direkt.
När båda var ganska nya på sina ministerposter är det kutym att ringa runt för att introducera sig själv och skapa kontakter. Men det blev mer än ett femminuters hövlighetssamtal.
Damberg och Macron pratade länge om det politiska läget både i Sverige och Frankrike. Och sedan dess har de hållit kontakten. Samtalen har förutom politik handlat om digitalisering och fotboll.
– Zlatan spelade ju i PSG då, så det blev en del fotboll.
Pratar ni franska med varandra?
– Nej, jag talar inte franska. Och han pratar faktiskt ganska bra engelska. Men i fransk politik får man inte skylta med att man pratar bra engelska, det anses icke-patriotiskt.
Vad har du fått för intryck av Macron?
– Han är energisk och intelligent, men också en lyssnande person.
LÄS MER: Så stor är presidentens makt
”Macron är otålig”
Medan många andra svenskar mest har sett klipp på Macron när han håller valtal på jättearenor, så har Damberg mest träffat honom på tu man hand. Han anser att Macron är en resonerande och nyfiken politiker, men också otålig.
– Jag tror att han ville mer som ekonomiminister än han kunde genomföra.
Enligt Damberg så är Macron väldigt intresserad av Sverige och av den skandinaviska modellen.
– Han är intresserad av det svenska pensionssystemet och vår arbetsmarknadspolitik.
Tror du att han kommer ta med sig något och försöka göra Frankrike mer som Sverige ifall han vinner finalomgången i presidentvalet?
– Man ska veta att Frankrike och Sverige är väldigt olika. Men han skulle nog önska att det fanns mer av en social dialog i Frankrike.
LÄS MER: Två outsiders med skiljda världsbilder ställs mot varandra
Vad är din snabbanalys – varför har det gått så bra för honom?
– Det finns ett sug efter något annat i fransk politik, något som entuiasmerar.
Macron slog sig ju fri från socialistpartiet och gick sin egen väg. Du blir inte inspirerad?
– Nej, verkligen inte. Men det är intressant att stora delar av socialistpartiet gick ut och stödde honom. Jag tror att det är många i socialistpartiet som är glada över att han fullföljde, även om de inte var så glada när han lämnade.
LÄS MER: Le Pens segertal ”Frankrikes överlevnad står på spel”
Vad tror du – vem vinner andra omgången och blir president?
– Jag tror att Macron tar hem det. Men det är viktigt för honom att inte slappna av. Mycket kan hända på kort tid. Och om han vinner så väntar ett tufft arbete med att bilda majoriteter och med att skapa en plattform för förändringar i Frankrike.
Vad är hans svaghet?
– Jag tror att han är smart nog att förstå att han inte kan ta ut segern i förskott och att han måste kämpa hela vägen in i mål. Jag tror att hans hoppfulla budskap ändå kommer vinna.
Har du messat och grattat?
– Ja. Jag skrev att han har varit med och skapat historia och det är viktigt både för Frankrike och Europa att han vinner över Le Pen.