Mikael Damberg känner Emmanuel Macron från dennes tid som ekonomiminister i Francois Hollandes regering, då de två ofta träffade i Paris.
– Han är karismatisk, smart och han är otålig. Han vill ha förändring.
39-årige Emmanuel Macron lämnade socialistpartiet för att skapa sin egen rörelse, något som Mikael Damberg har förståelse för.
– Han är progressiv och har hjärtat till vänster. Men sen vill han åstadkomma resultat och han ser att det behövs mer samarbete i det franska politiska systemet och han har närmat sig mitten för att åstadkomma det.
”Kan slå protektionism”
Mikael Damberg tror att det finns lärdomar att dra för svenska politiker efter det franska valet.
– Hopp och framtidstro kan slå extremism och protektionism. Det är möjligt att slå tillbaka den nationalistiska vågen, det har vi sett i flera val nu.
Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf är nöjd med den franska valutgången.
– Emmanuel Macron skapade en egen rörelse och han har ett ledarskap som blickar framåt. Men det är samtidigt ett splittrat och polariserat land som Macron nu måste ena.
– Macron är en person som Frankrike behöver just nu. Men det blir en stor utmaning att nu samla det politiska Frankrike för att få igenom sin politik, säger Annie Lööf.
Björklund: ”EU hade inte överlevt utan Frankrike”
Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar även han Macrons seger.
– Det här skulle bli tillfället då högerpopulismen vann i Europa, men det var inte det som hände.
Liberalernas partiledare Jan Björklund tror Macrons seger var direkt avgörande för Europas framtid.
– Detta ären glädjens dag för Europa. Det är en stor seger för liberala värderingar och EU-samarbetet. En stor majoritet fransmän har nu sagt ja till EU och Euron. Det är viktigt.
– Det hot om att EU-samarbetet skulle gå mot sin upplösning är avvärjt. EU överlever att Storbritannien lämnar unionen, men EU hade inte överlevt om Frankrike gått ut, säger Jan Björklund.