Lars Lökke Rasmussen, Venstre, och Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl. Foto: TT

Dansk Folkeparti: Tror inte på majoritetsregering

Uppdaterad
Publicerad

Valet i Danmark är över, det blå blocket vann. Men det politiska spelet mellan partierna Venstre och Dansk Folkeparti har bara börjat.

Venstres ledare Lars Lökke Rasmussen har fått i uppdrag av drottningen att bilda ny regering. Han vill ha med sig det invandringskritiska Dansk Folkeparti (DF), som fick fler röster än Venstre, och som tidigare sagt att de inte vill sitta vid makten.

Nu säger DF:s Kristian Thulesen att han inte tror på en majoritetsregering i Danmark. Partierna är för oense för att bilda en regering, säger Thulesen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Val i Danmark 2015

Tidigare har DF skickat en signal till den troligen blivande statsministern: uppfyll våra krav annars kommer vi inte till regeringsförhandlingarna.

”Detta är första halvlek”

Partiets kravlista bygger på en stramare linje mot EU, hårdare gränskontroller, förändringar i invandringspolitiken och större offentlig sektor.

Men även om kraven uppfylls är det är ingen garanti för att DF kommer sitta med i regeringen säger Sören Espersen, vice ordförande i partiet.

– Detta är första halvlek, regeringsförhandlingar är andra halvlek. Det är ju inte säkert att vi kan komma överens, säger han.

Ett spel

Enligt statsvetaren Drude Dahlerup vid Stockholms universitet spelar partierna just nu ett spel där de försöker maximera sitt eget inflytande. Hon tror att de båda partierna kommer att regera ihop.

Venstres vice ordförande Kristian Jensen har inte velat uttala sig om kraven, eller om han kan tänka sig att sitta vid makten tillsammans med DF.

Det Konservative Folkeparti, som fick 3,4 procent av rösterna, har tidigare sagt att de inte vill sitta med i regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2015

Mer i ämnet