På Dansk Folkepartis valvaka spelas Lisa Nilssons Himlen runt hörnet medan politikerna trillar in. Alla runt de rödrutiga dukarna och krukorna med prästkragar på Borgen jublar så att hela salen skakar. Det handlar om DF-folket som tar emot partiledaren Kristian Thulesen Dahl med öronbedövande klappsalvor.
Han stiger in på valvakan som en stor vinnare.
– Vi har aldrig haft så många aktiva medlemmar som nu. Det betyder att vi är på väg att bli det folkeparti som vi har strävat efter i så många år. Oavsett hur det slutgiltiga resultatet ser ut har den här valkampen visat att vi är ett parti som de andra inte kan strunta i, säger Thulesen Dahl till euforiska partivänner.
”Otroliga siffror”
Han kan konstatera att DF är ungefär jämnstort med oppositionsledaren Lars Løkke Rasmussens Venstre, som ser ut att tappa stort.
– Vi får se hur det hela slutar, säger Søren Pind, utrikespolitisk talesperson i Venstre.
Han anser att det viktigaste för dem är att få tillbaka initiativet i dansk politik.
– Och det ser vi ut att få just nu.
Hur blir det att ha statsministerposten om DF är större – kan det bli problem?
– Jag tror inte det. Men jag är inte rätt person att svara på det, säger Pind.
I regeringen
Att Dansk Folkeparti ser ut bli näst största parti får flera experter och kommentatorer att tro att partiet kommer sitta i regeringen. Det trots att partiledaren sagt att de inte aspirerar på att ingå i regeringen.
– De andra partierna kommer inte släppa fram Thulesen Dahl som statminister, men när det gäller andra minister poster kan det bli intressant, det säger den politiske kommentator Hans Egnell till Danmarks Radio.
Statsvetarprofessorn Drude Dahlerup vid Stockholms universitet säger att det DF:s siffror är ”helt otroliga”.
-Det står helt klart att DF sitter i regeringen om det blir det blå blocket som vinner, säger hon.
Vad beror framgångarna på?
-Lars Løkke Rasmussen har dragits med skandaler, som när han köpte kostymer för partiets pengar, säger Dahlerup.
Men hon ser det som en europeisk trend att protestpartier med invandringskritisk politik går framåt – i Norge, Österrike, Nederländerna och kanske också Sverige.
Fakta: Dansk Folkeparti
- Partiledare: Kristian Thulesen Dahl
- Ålder: 45 år
- Familj: Gift, har tre barn
- Bakgrund: Medlem i Fremskridtspartiet från 1989 till 1995, därefter var han med och bildade Dansk Folkeparti. Han tog över partiledarposten efter Pia Kjærsgaard 2012.