Danska underrättelsetjänsten varnar mediechefer: ”Försöker tysta”

Uppdaterad
Publicerad

Den danska underrättelsetjänsten FE försöker tysta granskande journalistik. Det anser nu bland annat branschorganisationen Danske Medier efter att flera mediechefer blivit varnade för att publicera uppgifter om underrättelsetjänsten.

– Det är svår att inte uppfatta det som annat än ett hot, säger Mads Brandstrup, vd för branschorganisationen Danske Medier.

Det senaste året har danska medier avslöjat flera skandaler kring landets militära underrättelsetjänst, FE. I somras kunde bland annat Sveriges Television tillsammans med Danmarks Radio avslöja att amerikanska NSA spionerat svenska och flera andra länders ledande politiker med hjälp av FE via danska fiberkablar.

På måndagen framkom dramatiska nya uppgifter. Högste chefen för Försvarets underrättelsetjänst, Lars Findsen, har i hemlighet suttit häktad i en månad, misstänkt för att har läckt sekretessbelagda uppgifter till media.

Hade möten med mediechefer

I mitten av december hade polisens och försvarets underrättelsetjänster PET och FE möten med flera chefer för mediahus där de sade att man riskerar upp till 12 års fängelse om de publicerar särskilt hemliga uppgifter.

 – En så okonkret förfrågan är svår att inte uppfatta som annat än ett hot, säger Mads Brandstrup vars organisation även skickat en förfrågan till Danmarks regering om agerandet är sanktionerat.

Friborg: ”Exempellöst”

Enligt SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg är de danska militära och polisiära myndigheternas agerande mot media problematiskt.

– Jag tycker att det jag får höra om vad som sker i Danmark just nu är mycket bekymmersamt. Danmark har grundlagsfäst förbud mot censur, precis som Sverige. Det innebär att man som utgivare kan få stå till svars för sina publiceringar i efterhand. Det är en helt annan sak. Att myndigheter kallar till sig medieföreträdare för att varna eller läxa upp, det tycker jag är exempellöst, säger hon.

Frågas ut om källor

Utöver mötet med mediecheferna har flera granskande reportrar, även från SVT:s samarbetspartner Danmarks Radio, blivit kallade till polisförhör för att utfrågas om vilka källor de haft. Alla chefer för de tillfrågade mediehusen har kommunicerat att de inte kommer säga något alls om källor.

– Det vi är mest nervösa och oroliga för är att det här är ett sluttande plan. Vi har sett det i till exempel Finland där polisen undersökt journalisters privata adresser efter en affär där som liknar den danska, säger Mads Brandstrup.

SVT har sökt Danmarks försvarsminister Trine Bramsen och representanter för FE och PET, utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.