Därför backade Ryssland om spannmålsavtalet: ”Vill bygga bättre relationer”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen lämnade sju spannmålsfartyg ukrainska hamnar efter att avtalet med Ryssland åter är i kraft.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, förklarar vad Ryssland kan tjäna på att bryta, och återuppta, avtalet med Ukraina.

– Ryssland har visat med det här agerandet att man kan frustrera, säger hon.

Överenskommelsen om spannmålsexport mellan Ryssland och Ukraina trädde i kraft i somras och gäller initialt till den 19 november.

Avtalet innebär att både ukrainska och ryska livsmedel ska få fraktas över Svarta havet för att nå ut i världen utan att fartygen attackeras.

Men den senaste veckan har Ryssland först avbrutit och sedan återupptagit avtalet. Själva hävdar Ryssland att exporternas säkerhet riskeras av ukrainska anfall.

Kan finnas fler anledningar

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, tror dock att det kan finnas andra anledningar till att man avbröt avtalet.

– Ryssland har inte gynnats av avtalet som man hoppades, säger hon.

Det finns inte sanktioner mot livsmedelsexport, men länder och företag är försiktiga med vilka avtal man ingår med Ryssland nu, enligt Vendil Pallin.

– Det är helt enkelt förknippat med för hög risk att göra affärer med Ryssland, säger hon.

Avtalet viktigare för Ukraina

Avtalet är av större betydelse ekonomiskt för Ukraina än för Ryssland, och Ryssland hoppas också på att kunna pressa fram ytterligare sanktionslättnader genom att avbryta avtalet, menar Vendil Pallin.

– Ryssland kan använda det här som ett verktyg. Det sätter press på Ukraina ekonomiskt, men även på andra länder eftersom det driver upp spannmålspriset när det omedelbart blir brist på den globala marknaden.

I videon svarar Vendil Pallin på frågor om vad Rysslands agarande den senaste veckan har inneburit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.