Turkiet är på grund av sin geologiska position särskilt exponerat för jordbävningar. Landet ligger på den så kallade Anatoliska plattan, en slags mikroplatta inklämd mellan tre kontinentalplattor.
Trots kända risker förstördes över 5 000 byggnader vid måndagens skalv. Flera filmsekvenser visar hur relativt nykonstruerade byggnader helt och hållet kollapsar.
Mark Quigley, forskare i jordbävningsvetenskap (earthquake science) vid universitetet i Melbourne, beskriver dem som ”pannkaksras”, där våningarna staplas på varandra likt ett pannkaksberg.
– Det är väldigt få som överlever ett sådant ras om de befinner sig inne i byggnaden, säger han.
Följde inte regler
Turkiet har i flera omgångar skärpt byggnadsreglerna just på grund av jordbävningsrisken. Ändå rasade ett stort antal byggnader. En orsak kan vara att det finns många äldre byggnader som uppfördes innan dagens byggnadsregler trädde i kraft.
– Men jag ser det som mer troligt att det finns en hel massa byggnader som inte är byggda i enlighet med reglerna, säger Mark Quigley.
Bevisen, menar han, är synliga genom att titta på bilder av kollapsande byggnader som ser ut att vara uppförda i relativt modern tid.
– Vi kan se på skadorna att det saknas tillräcklig armering som ska förankra våningsplanen vid bärande väggar i byggnaden och vi kan se hur massor av betong bara faller sönder.
Mark Quigley menar att korruptionen inom den turkiska byggbranschen är ett välkänt problem. Samtidigt kan det vara svårt att kontrollera att byggbolagen följer reglerna.
– Det har uppmärksammats av både politiker och ingenjörer, säger han.
Än värre i Syrien
I Syrien är problemen än värre, menar han. Där finns dessutom en stor mängd hus som har ådragit sig skador till följd av kriget. Frågan om de borde ha investerat mer i att förstärka svaga konstruktioner är svår, menar Quigley.
– Det handlar ofta om resurser och prioriteringar. Att förstärka svaga byggnader kan knappast ha varit den största och mest angelägna prioriteringen för Syrien med tanke på inbördeskriget, på problem med livsmedel, hälsa och mänsklig säkerhet generellt.