Det pågår en tech-boom på Irland och flera amerikanska it-jättar, som Apple, Google, Facebook och Amazon, har förlagt sina huvudkontor till ön – bland annat på grund av generösa skatteregler.
Det här uppskattade inte EU-kommissionen som menade att skatteupplägget snedvrider konkurrensen och missgynnar nationella aktörer.
Saken gick hela vägen till EU-domstolen där kommissionen 2016 vann mot Apple, som dömdes att betala 13 miljarder Euro, 140 miljarder kronor, i utebliven skatt.
Enligt kommissionen hade Apple endast betalat mellan 1 och 0,005 procents skatt på sina europeiska vinster mellan 2003 och 2014.
Säger nej tack
Men både Apple och Irland överklagade domen. Saken är dock ännu inte avgjord, utan först i september i år, efter tre års förberedelser, fick både Apple och Irland lägga fram sina överklaganden inför EU-domstolen
Irlands finansminister Paschal Donohoe säger att han förstår att vissa kan uppröras av landets beslut, men att det samtidigt finns en missuppfattning om hur landets skattelagstiftning fungerar.
– Jag förstår att det kan vara svårt att förstå och vissa irländare har ifrågasatt min ståndpunkt, men anledningen att jag sagt nej till pengarna är att Irland inte ingår avtal eller gör överenskommelser med enskilda företag. Det är inte heller vår roll att våra någon global skatteindrivare mot enskilda företag, säger ministern i en intervju med SVT Nyheter.
Man förnekar alltså att man givit enskilda företag skatteförmåner och stöder därför Apples överklagande.
”Borde ta emot pengarna”
Samtidigt är många irländare positiva till it-boomen på ön. Tusentals nya jobb har skapats och tillväxten är påtaglig i landet, som för bara tio år sedan upplevde en omskakande finanskris.
Agenda har även träffat EU:s kommissionär för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager från Danmark, som varit drivande i processen mot Apple och av vissa kallats ”Silicon Valleys skräck”.
Hon har också fått förnyat förtroende av kommissionen och har som främsta löfte att fortsätta driva på för att driva genom en skatt för teknikjättarna.
På frågan om hur hon reagerar på att Irlands finansminister inte vill ha pengarna som EU anser företaget vara skyldigt Irland svara hon:
– Det är en angelägenhet mellan honom och de irländska väljarna. Det är ju de irländska skattebetalarna som har berövats skatten.
Så du tycker han borde ta emot dem?
– Det tycker jag absolut. Det handlar om vad som är rätt och rimlig. De allra flesta företag betalar skatt.