Mathias Gebreab Foto: TT

”De är lika skyldiga som gärningsmannen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag började en väg mot upprättelse för Mathias Gebreab och hans familj. Två och ett halvt år efter att hans syster, häktesvakten Karen Gebreab dödades åtalas nu de ansvariga på hennes arbetsplats för vållande till annans död.

När SVT når Mathias Gebreab känner han inte till åtalet mot tre chefer på häktet i Huddinge, något han har väntat på sedan hans syster Karen Gebreab dödades av en intagen i oktober 2011. 

– I dag känner jag lättnad. Äntligen vågar en åklagare väcka åtal mot statligt anställda. Jag hoppas det blir en kännbar dom för de har misskött sitt arbete, det måste få konsekvenser, säger Mathias Gebreab efter att SVT levererat beskedet till honom.

Du trodde inte att det skulle ske?

– Jag trodde inte någon skulle våga. Jag hoppas på maximalt straff, de är lika skyldiga som gärningsmannen. Kriminalvården får krypa till korset, det är en organisation som är svår att få inblick i och det är bra att de rannsakar sig själva.

Karen Gebreab skulle inte ha varit ensam när hon skulle ledsaga mannen som attackerade henne. Hon inte heller att mannen var bedömd som oberäknelig och farlig. Hon var varken utrustad med försvarssprej eller expanderbatong.

”Inte fått ursäkt”

Kort efter dödsmisshandeln krävde Arbetsmiljöverket en skärpning av rutinerna på häktet då ett antal brister konstaterades.

Kriminalvården gjorde också en egen kartläggning av ensamarbete inom alla sina verksamheter och konstaterade att regelverk och rutiner ofta var bra men att de inte alltid följs.

Utredningen av Kriminalvårdens ansvar har dragit ut på tiden, något Mathias Gebreab har varit starkt kritisk emot. Han menar också att Kriminalvården borde ha fört en dialog med honom och hans familj under utredningens tid.

– Vi har inte fått någon ursäkt egentligen. Jag har begravt min syster och staten har skickat mördaren på anstalt. Om det blir rättegång och domar av detta, då kan vi gå vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.