SVT:s reporter Ida Linde

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Ida Linde om vilka de tre viktigaste toppjobben i EU – och vem som får dem. Foto: SVT

De får toppjobben i EU

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka som ska leda EU de kommande fem åren. Ursula von der Leyen fortsätter som ordförande. Estlands premiärminister Kaja Kallas blir ny utrikeschef och Portugals förre premiärminister António Costa utses till rådsordförande.

Efter EU-valet har kampen pågått om vilka som som ska tilldelas de tyngsta uppdragen i parlamentet. Som väntat får tyskan Ursula von der Leyen fortsatt förtroende som EU-kommissionens ordförande i ytterligare fem år.

”Ursula har vad som krävs: beslutsam, respekterad och med en stark moralisk kompass”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på X om von der Leyen.

Upprörda känslor

Portugisiske premiärministern António Costa blir ny rådsordförande och Estlands premiärminister Kaja Kallas tar över efter Josep Borrell som EU:s utrikeschef.

Utnämningarna har lett till upprörda känslor inom den nationalkonservativa och EU-skeptiska ECR-gruppen, där Sverigedemokraterna ingår.

För SD blev valet en motgång, men ute i Europa gick de högernationalistiska partierna starkt framåt med Italiens bröder i spetsen. ECR-gruppen ser i slutändan ut att gå om liberala RE som tredje största grupp i parlamentet.

Meloni starkt kritisk

Trots det går de tre topposterna till en kristdemokrat, en socialdemokrat och en liberal. Tillsammans utgör partigrupperna en kvalificerad majoritet i parlamentet, vilket krävs när besluten om posterna ska klubbas.

Under förhandlingarna om möjliga kandidater till toppjobben uteslöts Italiens högernationalistiska premiärminister Giorgia Meloni. De senaste dagarna har hon inte hållit igen på kritiken och anklagat kollegorna i EU för att ignorera valresultatet.

Von der leyen och Kallas ska formellt godkännas av parlamentet innan de är helt klara på posterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.