Foto: TT/SVT

De fruktar fortfarande fortfarande för sina liv

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan tvingades den kristna familjen Moshi lämna allt de ägde när IS intog deras hemby. Nu lever de som flyktingar i Libanon och hoppas kunna återvända till sitt hem när Mosul återerövras.

Familjen Moshi flydde från Batnaya utanför Mosul när den islamiska staten belägrade deras by. Nu följer de tv-nyheterna minut för minut i väntan på att byn ska befrias.

– Vi hör att en del byar som ligger en bit ifrån vår by är fria nu. Och vi hoppas att vår by också blir fri. De säger att det ska hända denna vecka, säger Refad Moshi när jag träffar honom i en portvaktarbostad i Beirut.

Slaget om Mosul 2016-2017

”Byt religion – eller dö”

Han beskriver känslan idag som ”hopp blandat med oro”. Refad och hans fru Sandrine och parets två små barn lämnade hus och arbete  – ”allt vi ägde” – när den Islamiska staten gick in i Mosul för två år sedan. Eftersom Batnaya är en kristen by gav sig i stort sett alla invånarna iväg, inför terrororganisationens hot om att kristna som inte konverterade skulle avrättas.

Rafeds fru Sandrine säger att alla familjens släktingar lämnade Mosulområdet när IS kom. Två systrar bor i dag i Erbil i norra Irak, men flera familjemedlemmar har också kommit hit till Beirut. Tanken att IS-krigare  idag bor i deras hus är svår att stå ut med, säger Sandrine:

 – Jag känner sorg för att vi bodde där, och de tvingade oss att fly från vårt hus och nu bor de där. Jag kommer att bli lycklig om min by befrias och människor kan återvända.

Arbetar för husrum

Här i Libanon har familjen fått ett rum att bo i mot att Rafed jobbar utan lön som portvakt. Sexårige sonen Ranell har fått plats i en skola som drivs av en kristen irakisk hjälporganisation. Dottern Rannessa är fyra år och följer med modern som jobbar som städerska på dagarna.

FN har varnat för att så många som en miljon människor kan tvingas på flykt under den pågående offensiven mot Mosul. Civila i staden har uppmanats att hålla sig inomhus för att inte fastna i korseld eller bli måltavlor för krypskyttar. Samtidigt finns en oro för att civila som stannar i staden kan komma att användas som mänskliga sköldar av den Islamiska Staten.

Om det uppstår en massflykt från Mosul tros de humanitära förhållandena bli svåra. Att bistå så många människor med mat, vatten och skydd är en gigantisk utmaning, även om hjälporganisationerna är förberedda på offensiven.

Libanon stänger dörren

I dag har Irak 3,4 miljoner internflyktingar och många människor har flytt flera gånger. Men Libanon som redan har tagit emot mer än 1,5 miljoner flyktingar från Syrien har sagt att man i dagsläget endast kommer att ta emot ett fåtal flyktingar från Irak.

De flesta som flyr tros bli internflyktingar i Irak. Många väntas också ta sig från Mosul till Syrien och Turkiet.

De senaste dagarna har kurdiska peshmerga-styrkor stridit med IS nära Batnaya. Byn ses som strategiskt viktig eftersom den ligger bara 22 kilometer norr om Mosul.

Fortsatt svårt för kristna

Samtidigt som hon känner glädje över att IS nu tvingats lämna flera byar nära deras hem, funderar nu Sandrine på om familjen kan återvända. Hon tror att situationen för kristna i och omkring Mosul kommer att vara utsatt även om terrororganisationen besegras. 

– Den här gången flydde vi och klarade oss, men hur blir det nästa gång?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet