De tröttnade på våldet – patrullerar gängområden

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika skakas just nu av en serie tunga rapporter om miljardkorruptionen som pågått i åratal inom regeringspartiet ANC:s allra högsta skikt. Samtidigt saknar mängder av människor i landets fattiga områden tillgång till vatten och toaletter. Och i områden som plågas av hög kriminalitet tvingas invånarna själva hantera säkerheten.

Strax utanför Kapstadens centrala delar ligger det vidsträckta fattiga området Khayelitsha. I vissa delar regerar gängen och brottsligheten och morden toppar ständigt statistiken.

I stadsdelen Site C i Khayelitsha har man tröttnat på polisens frånvaro och gatorna patrulleras istället av en grupp som främst består av frivilliga kvinnor.

– Vi eskorterar människor till bussen, tågstationen och skolan, säger Bukewla Mnqumevu som leder Site C Neuthourhood Watch.

Haltande ekonomi

Sydafrikas ekonomi har haltat i många år. Inte minst under förre presidenten Jacob Zuma tid fram till 2018. Det är också Zuma som spelar huvudrollen i den enorma korruptionsskandal som nu nystas upp. 

Utredningen kallas State Capture och syftar på att president Zuma och en känd affärsfamilj medvetet försökt kapa staten och omdirigera myndigheters verksamhet till att jobba för deras egen ekonomiska vinning.

Korruption och arbetslöshet

I takt med att miljarder har gått förlorade i korruptionen har också arbetslösheten stigit till över 45 procent. Och när staten svikit har det uppstått ett slags parallella samhällsstrukturer runt om i landet.

Människor tar själva hand om skolor, vägreparationer och inte minst säkerheten.

– Jag blev rånad och knivhuggen och min svåger blev skjuten i benet vid ett rån nyligen, säger Ludwe Qamata till SVT i området Site C.

Kvinnorna som patrullerar gatorna saknar vapen. Men de har annat att ta till.

– De som rånar är ofta människor som bor här någonstans. De vågar inte råna när de patrullerande kvinnorna är här för att de kanske blir igenkända av dem, säger Ludwe Qamata.

Utredningen State Capture väntas rendera i en serie åtal mot högt uppsatta makthavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.