Erika Bjerström var tidigare SVT:s korrespondent i Afrika. I dag är hon stationerad i USA. Foto: SVT

”De unga har fått nog”

Uppdaterad
Publicerad

Unga människor som fått nog och gör uppror mot diktatorer som klänger sig fast vid makten. Det är vad som skett i Burkina Faso – och ett mönster man kan se på flera håll på den afrikanska kontinenten. Det säger SVT:s tidigare Afrikakorrespondent Erika Bjerström.

På fredagen uppgav en talesman för Burkina Fasos militär att president  Blaise Compaoré är avsatt, efter 27 år vid makten. Beskedet kommer efter våldsamma protester med krav om hans avgång.

Det vi ser är resultatet av ett folk som fått nog, säger SVT:s korrespondent Erika Bjerström.

–  I Burkina Faso har tre generationer i en familj levt under samma president. Under samma tid har USA haft sju presidenter. Människor accepterar inte det längre.

En otålig generation

Globaliseringen och sociala medier har gett unga människor ökad kunskap om omvärlden och sin egen situation. Det har varit en stor del i utvecklingen mot att unga afrikaner inte längre accepterar att ”förvägras sin utveckling”, säger Erika Bjerström.

– Det finns, precis som under arabiska våren, en otålighet hos den yngre generationen att förbättra sina liv.

I boken ”Det nya Afrika” skildrar SVT:s tidigare Afrikakorrespondent den ekonomiska och demokratiska utveckling som skett under de senaste tio åren på den afrikanska kontinenten söder om Sahara. Det är en utveckling medborgarna i Burkina Faso varit utan. Samtidigt står landets ledare, precis som i andra afrikanska länder, för kapitalflykt – och att sko sig på medborgarnas bekostnad.

– Det har funnits ett missnöje jättelänge i landet. Burkina Faso har inte varit del av det nya Afrika, man har inte gått framåt i den ekonomiska och demokratiska utvecklingen.

”Kommer inte att bli en perfekt demokrati direkt”

Erika Bjerström jämför med ett annat land inte så långt ifrån Burkina Faso: Senegal. Där försökte president Abdoulaye Wade ändra grundlagen för att kunna sitta kvar vid makten. Detta skapade våldsamma protester och ledde till hans avgång 2012.

Det var just det här förslaget på grundlagsändring som fick demonstranterna i Burkina Faso att tidigare i veckan ge sig ut på gatornaför att visa sitt missnöje. Regeringen drog tillbaka förslaget om ändrad konstitution, men då var det redan för sent.

– Förhoppningsvis kommer oppositionen nu ta över i Burkina Faso, det vi också ser är ju att våldsamheterna blir allt kortare. Det är ingen ingen kupp. Det blir upplopp,  men det går över ganska snabbt.

– Det kommer inte bli perfekt demokrati på en gång. Men det man såg i Senegal var att man ganska snabbt lyckades bilda regering, nu är Senegal ett av de mer framgångsrika länderna ekonomiskt och demokratiskt, säger Erika Bjerström.

President  Blaise Compaoré låter meddela i ett eget uttalande att han själv valt att avgå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.