Liz Truss, Nadhim Zahawi och Rishi Sunak. Foto: Andy Rain/EPA/Daniel Leal/AFP/Oli Scarff/AP/TT

De vill ta över efter Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Boris Johnson tvingades kasta in handduken i torsdags har flera personer anmält sitt intresse för att ta över, bland annat utrikesminister Liz Truss. Däremot säger en av förhandsfavoriterna, försvarsminister Ben Wallace, att han inte är intresserad.

Efter massavhopp bland ministrar och parlamentsledamöter meddelade Boris Johnson i torsdags att han avgår som ledare för det konservativa partiet Tories.

Den tidigare brittiske finansministern Rishi Sunak var den som först meddelade att han vill ta över som ledare. Han var också en av de första som valde att avgå i protest mot Boris Johnsons ledarskap.

Rishi Sunak är vadslagningsfirmornas favorit att ta över som ny Toryledare.

Lovar ”konservativa principer”

Även Nadhim Zahawi, som ersatte Rishi Sunak som finansminister tidigare i veckan, och nuvarande handelsministern Penny Mordaunt, är intresserade.

Men fler än så har visat intresse för att bli både partiledare och premiärminister, däribland utrikesminister Liz Truss som lovar ”klassiska konservativa principer” om hon får jobbet.

Transportminister Grant Shapps, en erfaren politiker som först satt i David Camerons regering 2010, är också sugen på jobbet och han lovar en regering som är ”strategisk” och ”nykter”.

Ben Wallace ställer inte upp

Kemi Baden som bland annat suttit som jämställdhetsminister, parlamentsledamoten Tom Tugendhat och Suella Braverman som varit justitieminister för England och Wales hör också till skaran som vill ta över Johnsons jobb.

Men försvarsminister Ben Wallace, som var en av förhandsfavoriterna, meddelar att han inte vill bli ny ledare för Tories och ny premiärminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.