Kathy Mirano och Fouad Youcefi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kathy Mirano har inte bestämt sig för vem hon ska rösta på: ”Det är svårt att ta ett beslut just nu”. Foto: SVT/Sara Cosar

Debatt mellan Harris och Trump i natt: ”Aldrig sett en”

Publicerad

Nattens möte mellan presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump har kallats historisk. När SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi besöker en matmarknad i Philadelphia är det tydligt att debatten kan få väljare att byta åsikt och sida.

– Ska man rösta på henne eller honom? Det är svårt att bestämma sig just nu, säger väljaren Kathy Mirano.

Den ena övade med en Trump-kopia. Den andra lånade in en gammal demokrat. Debatten mellan Kamala Harris och Donald Trump kan bli en av de mest betydelsefulla i amerikansk historia.

Den förra debatten hade 50 miljoner tittare – det säger något om hur viktig nattens möte kan bli.

USA-val 2024

Väntas gå till attack

Harris väntas gå till hård attack mot Trump för att han än i dag ifrågasätter valresultatet 2020, för hans hantering av pandemin och för att Trumps nominerande av tre domare till Högsta domstolen ledde till upphävandet av den nationella rätten till abort.

Trump i sin tur väntas kritisera Harris för hur hon och Biden styrt landet de senaste åren. Inflationen och migrantkrisen vid USA:s södra gräns är två av väljarnas viktigaste frågor, och där har väljarna större förtroende för Donald Trump än för Kamala Harris.

– Det här är Donald Trumps bästa chans att vända trenden som varit de senaste veckorna”, säger politikanalytikern Maresa Straano vid tankesmedjan New Republic till SVT.

Övat med motspelare

Harris och Trump har värmt upp på olika sätt. Harris har spenderat flera dagar på ett hotell i Pittsburgh, Pennsylvania och övat med hjälp av en medarbetare som spelat Trump. Hon uppges också ha talat med både Joe Biden och Hillary Clinton, för att få deras råd.

Donald Trumps förberedelser har varit mer informella. Nyligen knöt han till sig den tidigare demokraten Tulsi Gabbard, som själv hade lyckosamma debattögonblick mot Kamala Harris när de båda tävlade om att bli Demokraternas presidentkandidat 2020.

Debatten sänds live på SVT

Debatten, som arrangeras av amerikanska ABC News och sänds live i SVT1, på SVT Play och i SVT Nyheter, startar klockan 03 svensk tid och ska pågå i 90 minuter.

Mikrofonen kommer vara avstängd för den som för tillfället inte har ordet, något de båda presidentvalskampanjerna bråkat om inför debatten.

Hur avgörande kan debatten bli för de som ännu inte bestämt sig? Hör vad väljarna själva har att säga i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet